Yazarlar Stresle başa çıkmanın yolları
HABERİ PAYLAŞ

Stresle başa çıkmanın yolları

Stresle başa çıkamıyor musun? Sizi öfkelendiriyor ve huysuzlaştırıyor mu? Yoğun yaşamınıza sakinlik ve huzuru geri getirmek mi istiyorsunuz? Çok fazla zaman ayırmanıza veya düşünmenize gerek yok. Stresiniz kontrolden çıkıyorsa ve hızlı bir şekilde rahatlamaya ihtiyacınız varsa bu ipuçlarından birini deneyin.

Aktif olun

Hemen hemen her türlü fiziksel aktivite stres giderici olarak işlev görebilir. Sporcu olmasanız veya formda olmasanız bile egzersiz yine de iyi bir stres giderici olabilir.
Fiziksel aktivite, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan endorfinleri ve diğer doğal sinir kimyasallarını artırarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir. Egzersiz ayrıca zihninizi vücudunuzun hareketlerine yeniden odaklayabilir. Bu yeniden odaklanma ruh halinizi iyileştirebilir ve günün rahatsızlıklarının kaybolmasına yardımcı olabilir. Bu yüzden yürüyüşe çıkın, koşu yapın, bahçenizde çalışın, evinizi temizleyin, bisiklete binin, yüzün, ağırlık antrenmanı yapın, elektrik süpürgesi kullanın veya sizi aktif hale getirecek başka herhangi bir şey yapın.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslen

Sağlıklı beslenmek kendinize bakmanın önemli bir parçasıdır. Bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıl yemeyi hedefleyin.

Sağlıksız alışkanlıklardan kaçının

Bazı insanlar stresle, sağlıksız alışkanlıklarla baş edebilir. Bunlar çok fazla kafein veya alkol tüketmeyi, sigara içmeyi, çok fazla yemeyi içerebilir. Bu alışkanlıklar sağlığınıza zarar verebilir ve stres seviyenizi artırabilir.

 Meditasyon yapın

Meditasyon sırasında dikkatinizi odaklarsınız ve zihninizi meşgul eden ve strese neden olabilecek karışık düşünce akışını susturursunuz. Meditasyon size hem duygusal sağlığınıza hem de genel sağlığınıza yardımcı olabilecek sakinlik, huzur ve denge hissi verebilir. Meditasyon, refahımızı artırmamız için bizi güçlendirebilir.

Rehberli meditasyonu, rehberli imgelemeyi, farkındalığı, görselleştirmeyi ve diğer meditasyon biçimlerini istediğiniz zaman istediğiniz yerde uygulayabilirsiniz. Örneğin, yürüyüşe çıktığınızda, işe gitmek için otobüse bindiğinizde veya bir yerde beklerken meditasyon yapabilirsiniz. Bu egzersizleri nasıl yapacağınızı gösterecek bir çok uygulama mevcut. Ve her yerde derin nefes almayı deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Daha fazla gülün

İyi bir mizah anlayışı tüm rahatsızlıkları iyileştiremez. Ancak huysuzluğunuza rağmen sahte bir kahkaha atmaya zorlansanız bile bu kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Güldüğünüzde zihinsel yükünüz hafifler. Aynı zamanda vücutta olumlu fiziksel değişikliklere neden olur. Kahkaha stres tepkinizi azaltır.

O halde biraz, biraz espri yapın, bir komik vir video izleyin ya da komik arkadaşlarınızla takılın.
İnanın gülmek sizi çok daha mutlu edecek.

Başkalarıyla bağlantı kurun

Stresli ve sinirli olduğunuzda kendinizi izole etmek isteyebilirsiniz. Bunun yerine ailenize ve arkadaşlarınıza ulaşın ve sosyal bağlantılar kurun. Dinleyen iyi bir arkadaş bile fark yaratabilir.
Sosyal temas iyi bir stres gidericidir çünkü dikkatinizi dağıtabilir, destek verebilir ve hayatın iniş çıkışlarına katlanmanıza yardımcı olabilir. Bir arkadaşınızla kahve molası verin, bir akrabanıza e-posta gönderin.

Haberin Devamı

Kendini savun

Hepsini yapmak isteyebilirsiniz ama en azından bir bedel ödemeden yapamazsınız. Hayır demeyi öğrenmek veya yetki vermeye istekli olmak, yapılacaklar listenizi ve stresinizi yönetmenize yardımcı olabilir. Sağlıklı yaşam yolculuğunda sağlıklı sınırlar önemlidir. Herkesin fiziksel ve duygusal sınırları vardır.

Evet demek barışı korumanın, çatışmaları önlemenin ve işin doğru yapılmasını sağlamanın kolay bir yolu gibi görünebilir. Ancak bunun yerine, sizin ve ailenizin ihtiyaçları ikinci planda kaldığı için iç çatışmanıza neden olabilir. Kendinizi ikinci plana atmak strese, öfkeye, kızgınlığa ve hatta intikam alma isteğine yol açabilir. Ve bu çok sakin ve barışçıl bir tepki değil. Unutmayın, siz bir önceliksiniz.

Yogayı deneyin

Bir dizi duruş ve nefes egzersizleriyle yoga popüler bir stres gidericidir. Yoga, beden ve zihin huzuruna ulaşmanıza yardımcı olabilecek fiziksel ve zihinsel disiplinleri bir araya getirir. Yoga rahatlamanıza, stres ve kaygıyı hafifletmenize yardımcı olabilir.

Yogayı kendi başınıza deneyin veya bir ders bulun; birçok alanda ders bulabilirsiniz. Özellikle Hatha yoga, daha yavaş temposu ve daha kolay hareketleri nedeniyle iyi bir stres gidericidir.

Yeterli uyku almak

Stres uykuya dalmakta zorluk yaşamanıza neden olabilir. Yapacak ve düşünecek çok fazla işiniz olduğunda uykunuz olumsuz etkilenebilir. Ancak uyku, beyninizin ve vücudunuzun yeniden şarj edildiği zamandır. Çoğu yetişkinin her gece yaklaşık 7 ila 9 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Ne kadar iyi ve ne kadar süre uyuduğunuz, ruh halinizi, enerji seviyenizi, odaklanmanızı ve genel işleyişinizi etkileyebilir. Uyku sorunlarınız varsa sessiz ve rahatlatıcı bir uyku öncesi rutininiz olduğundan emin olun. Örneğin rahatlatıcı müzik dinleyin, uyuduğunuz alanın serin, karanlık ve sessiz olduğundan emin olun, telefonları ve tabletleri bir kenara koyun ve düzenli bir programa bağlı kalın.

 Bir günlük tutun

Düşüncelerinizi ve duygularınızı yazmak, aksi halde bastırılmış olan duygularınızdan kurtulmak için iyi bir yol olabilir. Ne yazacağımı düşünmeyin, olmasına izin verin. Aklınıza ne gelirse yazın. Başka kimsenin okumasına gerek yok. Bu yüzden mükemmel dilbilgisi veya yazım kurallarını hedeflemeyin.
Düşüncelerinizin kağıt üzerinde veya bilgisayar ekranında akmasına izin verin. İşiniz bittiğinde yazdıklarınızı atabilir veya daha sonra düşünmek üzere kaydedebilirsiniz.

 Müzikal olun ve yaratıcı olun

Müzik dinlemek veya çalmak iyi bir stres gidericidir. Zihinsel dikkati dağıtabilir, kas gerginliğini azaltabilir ve stres hormonlarını azaltabilir. Sesi açın ve zihninizin müzikle meşgul olmasına izin verin.
Müzik ilgi alanlarınızdan biri değilse, dikkatinizi keyif aldığınız başka bir hobiye çevirin. Örneğin bahçeyle uğraşmayı, dikiş dikmeyi, okumayı veya eskiz yapmayı deneyin. Veya yapmanız gerektiğini düşündüğünüz şey yerine, yaptığınız şeye odaklanmanızı sağlayacak herhangi bir şeyi deneyin.

Danışmanlık isteyin

Yeni stres etkenleri başa çıkmanızı zorlaştırıyorsa veya kişisel bakım önlemleri stresinizi azaltmıyorsa terapi veya danışmanlık almayı düşünebilirsiniz. Kendinizi bunalmış veya kapana kısılmış hissediyorsanız terapi de iyi bir fikir olabilir. Ayrıca, çok endişeleniyorsanız veya günlük rutinleri yerine getirmekte ya da iş, ev veya okuldaki görevleri yerine getirmekte zorluk çekiyorsanız terapiyi düşünebilirsiniz.

Profesyonel danışmanlar veya terapistler, stresinizin kaynaklarını bulmanıza ve yeni başa çıkma araçlarını öğrenmenize yardımcı olabilir.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder