Hakan Çelenk Cerablus'ta en kritik iki gün
HABERİ PAYLAŞ

Cerablus'ta en kritik iki gün

Haberin Devamı

YPG’nin çekilmesi için üzerinde anlaşılan sürenin sonuna gelinirken diplomatik stres arttı.Türkiye ve ABD üstü kapalı atışıyor.İşte o haberler ve analizleri bir arada:

HABER:
Türkiye desteğiyle Cerablus’ta operasyonun başladığı 25 Ağustos günü Mili Savunma Bakanı Fikri Işık şöyle demişti: “Amerika ile 2 hafta içinde YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesi için mutabakat sağlanmıştı. 1 haftası geçti, önümüzdeki 1 hafta içerisinde çekilme sağlanmazsa gereken yapılır.”

ANALİZ:
Işık’ın sözleri bu süreçte resmi ağızdan çıkmış açık ve bağlayıcı. Ölçü alınması gereken söz bu. Bu durumda 30 Ağustos sabahı itibariyle YPG’nin iki günü kaldı. 2 güne kadar söylenen tüm sözler aslında bir çeşit sinir harbi. Şimdi dünün haberlerine gelelim...

Hükümet kararlı: YPG doğuya

HABER:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Operasyonun amacı, DAEŞ (IŞİD) terör örgütünü temizlemektir. Gördüğünüz gibi küçük bir kuvvet ile bile IŞİD kontrol ettiği bölgeleri terk ediyor kaçıyor. Madem ortak hedef DAEŞ niye rahatsız oluyor? Ama YPG, kendisi gibi düşünmeyen Kürtler de dahil herkesi göçe zorlayarak etnik temizlik yapıyor.
YPG’nin hem Amerika’nın söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an evvel Fırat’ın doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmezse hedef olur.” Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş şöyle dedi: “Bütün bölge PYD’nin eline geçerse Suriye bölünür. Biz Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız.”

ANALİZ:
Hükümet Türkiye’nin kararlılığını tekrarladı. Perşembe gecesine kadar süre var. Ama TSK YPG’yi “Dün de vurdu. Perşembe günü fark ne olacak” diyebilirsiniz.

Şu an için olanlar ÖSO güçleri ve YPG’nin ister istemez savaş alanında karşı karşı gelmesiyle ilgili. Çatışma çıkınca TSK müdahale edip YPG’yi geriletiyor. Perşembe gecesi ise şu beklenir ki; ÖSO ile çatışsa da çatışmasa da YPG Münbiç’te vurulacak

ABD tepkili
Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook: “YPG’nin Fırat’ın doğusundan çekilmesi önemli ölçüde tamamlandı. Diğer muhalif gruplar ve SDG (Suriye Demokratik Güçleri) arasındaki çatışmalar kabul edilemez.” ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk: “SDG ile muhalif grupların IŞİD’in bulunmadığı bölgede çatışması kabul edilemez.”

ANALİZ:
Bu sözleri çekilme öncesi “Amerika kazaya uğramak istemiyor” diye yorumlayabiliriz. Bununla birlikte SDG ve YPG’yi ayrı ayrı vurgulamalarına dikkat! SDG, yüzde 80’den fazlası YPG’den oluşan bir koalisyon.

Amerika 2 örgütlenme arasında fark görüyor. Amerikalılar “Türkiye acaba SDG’nin Arap unsurlarına onay verir mi?” diye bir deneme yapıyor gibi. En geç cuma sabahı neyin ne olduğunu anlarız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder