Hakan Çelenk CHP genlerinin emrini dinliyor
HABERİ PAYLAŞ

CHP genlerinin emrini dinliyor

Haberin Devamı

Bugün AKP’deki merkez sağ oyları gevşerken bazı CHP’lilerin bir fikri var: “Ey seçmen senin temsilcilerine benim kadrolarımda yer yok. Ama sen yine de en süperi ben olduğum için oyunu bana ver.” Süper fikir gibi görünmüyor ama bazı yorumcuların CHP yönetiminden beklentisi aynen böyle ifade edilebilir. Üniversite kantininde 10 öğrenciyle kurulan derneği ‘ilkeli duruş’ gereği 3’e bölen bir gelenekten gelenlerin baskısı altındaki CHP yönetimi, iktidar olmak için 20 milyon oyu bir araya getirmek zorunda. 20 milyon yek vücud kitle olabilir mi? 20 milyon oy tek tip söylemlerle toplanır mı?

Yüzde 50’nin formülü

“AKP nasıl yüzde 50 oldu?” sorusunu “CHP zayıf olduğu için meydan AKP’ye kaldı” diye mi yanıtlıyorsunuz? Yanıtınız yanlış olmayabilir. Ama şimdi başka yoldan düşünelim. Yanıtı revize edebilirsiniz... AKP yokken merkez sağ partiler yüzde 50’yi aşardı. Daha sağda yüzde 5’lik MHP ile yüzde 8-10’luk dindar ‘Selametçiler’. Merkez sağ partiler yok olurken kurulan AKP, hem merkezi, hem içinden çıktığı Selametçileri bünyesinde birleştirdi. Örgütünü çoğu bölgede merkez sağcılarla kurdu. 2011’e kadar Selametçi dili kullanmadılar. Oyu yüzde 49.8’le zirve yaptı. Aslında yüzde 60’ları umdular ama olmadı. Olmadı; çünkü oyunun ikinci başarılı aktörü MHP oyunu yüzde 5’ten, 15’in üzerine taşıdı. ‘Sokakların çatışmacı ülkücüleri’ kimliğinden sıyrılıp Bahçeli’nin ‘yeni MHP’si oldukları kesin.

Merkezi yaklaştırmadılar

Geçmişte CHP yüzde 30-35 oyla genelde muhalefet olurdu. Güneydoğu CHP’nin oy deposuydu. 1991’deki ‘Kürtçe yemin’ travması dönüm noktasıdır. Bugün CHP’nin oyuna BDP’yi ekleyin eski rakamlara ulaşırsınız. Kürtleri kaybeden CHP teşkilatı dağılan merkez sağı da partiye yaklaştırmadı. AKP, bugün Selametçi genlerinin etkisine tekrar girdiği için merkez sağ seçmenden darbe yiyecek gibi. MHP’nin anketlerde yükselişi, AKP’lilerdeki MHP alerjisinin başlaması buna işaret.

Çözülecek denklem


Özetle Selametçiler dönüştü yükseldi, ülkücüler evde oturdu yükseldi. Ödünsüz CHP’liler yerinde saydı. Muhalefetin çözmesi gereken problem şu: AKP’nin yüzde 50’sini aşağı çekmeden iktidar olunamıyor. Yüzde 50’nin siyasi temsilcilerine kadrolarda yer verilmeyince de oy alınamıyor. 1940’larda CHP kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni koruma refleksiyle statükoculuğu anlatan ‘sağcılığı’ kendine uygun görmüş, Demokrat Partilileri solculukla bile suçlamıştı. Demokrat Parti, iktidara gelince kadın haklarını, laikliği, işçileri bir kenara itmiş ve solcu olmadığı anlaşılmıştı. CHP de kurduğu ülke için batı demokrasilerindeki gibi bir sol partiye ihtiyaç duyulduğu teşhisiyle direksiyonu ‘ortanın solu’na çevirmişti. Bugün ülkenin merkez sağa ihtiyacı olduğu kesin. CHP yine hormonlarının emrettiği içgüdüyle merkez sağı koltuğunun altında büyütmeye hazırlanıyor. Sağ sol meselesi değil. Sadece CHP işte.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder