Hakan Çelenk Dink davasında yeni boyut
HABERİ PAYLAŞ

Dink davasında yeni boyut

HABER ANALİZ - Hakan ÇELENK
TWİTTER: @hakancelenkk



- Hrant Dink suikastının kilit ismi polis muhbiri Erhan Tuncel Yargıtay’ın beraat kararını bozmasından sonra 24 Ekim’de tekrar tutuklanmıştı. Erhan Tuncel 3 gün önce mahkemede ilk kez polisleri suçladı. Savcının yepyeni bir soruşturma açıp Erhan Tuncel’i tanık koruma programına aldığı ortaya çıktı

- Savcının son derece ciddiye aldığı ifadelerde Erhan Tuncel’in, Ergenekon operasyonunun başındaki iki isme ağır ithamlar yöneltmesi davayı şaşırtıcı boyutlara taşır... Durum şu: Ergenekon izlerinin arandığı Hrant Dink cinayetinde, Ergenekon operasyonununu yöneten polis müdürleri şüpheli mi olacak?


Skandalın anatomisi


Muhtarı olduğunuz köyde bir cinayet işlendi. Cinayetin işleneceğini kahvedeki çaycı çırağına kadar herkes biliyordu. Köyün bekçisi hariç. Bekçiye ne yaparsınız? En azından bu ihmalle ilgili işten atarsınız.

Burası işin hayal kısmı... Aşağıdaki gerçek hikayede ise durum öyle değil. Gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’de öldürülmüştü. Cinayeti Trabzon’un Pelitli beldesindeki bir grubun planladığı ortaya çıkmıştı. Cinayet o kadar aleni planlanmıştı ki, Pelitli’de herkes Hrant Dink’in vurulduğu duyulur duyulmaz mahalleli “Onlar yaptı” demişti.

Yazının girişindeki hayale uyarlarsak; Trabzon Emniyeti’ni yönetenlerin bunu bilmemesi ihmal olurdu değil mi? Sadece bunun için bile birilerinin işinden olması gerekirdi değil mi? Ama gerçek hayatta daha beteri yaşandığı halde böyle olmadı. Trabzon polisi, Ankara’daki Emniyet İstihbarat Dairesi ve İstanbul polisi cinayeti önceden bildiği halde engelleyememişti. Hatta daha cüretkar bir iddiaya göre engellememişlerdi. Polislerle ilgili çok basit bir suç olan ‘görevi ihmalle’ ilgili bile izin verilmediği için dava da açılamadı.

İhmalde adı geçen 19 polis bu yüzden ağır ithamlara karşı kendilerini savunma fırsatı bulamadı. Mahkemede aklanmazlarsa 19 polisin tamamının adı, milyonlarca kişinin gözünde tarihe ‘suçlu’ olarak yazılacak. Torunların torunları bile google aramasında dedelerinin adını o ibareyle görecek. Erhan Tuncel’in son ifadeleri polislere suçsuzlarsa aklanma, Türkiye’nin kamu vicdanına ise biraz olsun nefes alma imkanı verecek.

*

Haberin Devamı

İki şöhretli müdür

Haberin Devamı

Erhan Tuncel’in suçladığı polis müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer son dönem polis teşkilatının en önemli isimleri arasında. Ramazan Akyürek, Trabzon Emniyet Müdürü’yken Erhan Tuncel’i polis muhbiri olarak ‘zimmetleyen’ kişi. Dink’i öldüren çete 2004’te Trabzon McDonald’s’ı bombalama olayında bir araya gelmişti. McDonald’s olayından 10 yıl ceza alan Erhan Tuncel son savcılık ifadesinde ilk kez “Bombayı polis istihbarat elemanıyla hazırladık” diyor. O dönemde Erhan Tuncel’in suçunun örtbas edildiği bugün yargı kararıyla sabit. (Sadece bunun için bile bazı polislerin soruşturulması gerekebilir). Ramazan Akyürek Trabzon sonrası Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’na terfi etti.

Ergenekon operasyonunu yöneten en önemli polis şefi. Hrant Dink’in öldürüleceğini Emniyet İstihbarat Dairesi, İstanbul İstihbarat Şube’ye bildirmişti. O dönemde İstanbul’da istihbarat müdürü Ali Fuat Yılmazer’di. Ali Fuat Yılmazer, İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü olarak Ergenekon operasyonunu yürüten başka bir polis şefiydi. 2011’de bu görevden alındıktan sonra Ergenekon operasyonu durdu. Ergenekon ve benzeri davalardan hapse giren yüzlerce kişi “Adalet yerini bulur” diye hiç kaçmadan yargı önüne çıkmıştı. Bakalım polisler için adalet nasıl tecelli edecek?

*

Kim ne ceza aldı?


Cinayet günü 17 yaşında olan tetikçi Ogün Samast 22 yıl ceza almıştı. Yasin Hayal’e Trabzon Pelitli’de mahalleden abisi olduğu Ogün Samast’ı cinayete azmettirmekten ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi. 17 kişi çeşitli hapis cezalarına çarptırılmıştı. Müdahil avukatların olayda Ergenekon’a kadar giden bir örgüt parmağı olduğu yönündeki ısrarlarına rağmen mahkeme ‘örgütlü suç’a hükmetmemişti. Polis muhbiri Erhan Tuncel cinayete azmettirmekten beraat etti. Yargıtay davayı bozduğu için yeniden yargılanıyor.

Dava aşırı derinde mi?
Uzun dava tuzağı

Türkiye’de başı belada davalıların geleneksel bir kurtuluş yolu vardır. Davalar, bürokrasinin yazışmalarda yaptığı tuhaf hatalar ve gecikmelerle uzar. Süreçte belki af çıkar belki dava zaman aşımından düşebilir. Dink’in avukatları son duruşmada olayın çözülmesi için yine Ergenekon dosyasına bakılmasını istedi.

Suçlu Talat Paşa mı?


7 yıldır devam eden Dink davasını, 6 yıldır kendi içinde çözülemeyen Ergenekon davasıyla aydınlatmak... Tüm faili meçhul cinayetleri çözme azmindeki avukatların işi çok zor. Savcı mütalaasında “Bu cinayet şebekesi İtihat Terakki’den beri var” diye aşırı derinden dalmıştı. Ama cinayeti çözmek için 100 yıl geriye giden savcı ve avukatlar Erhan Tuncel’e bile mahkumiyet çıkartamamıştı. Uzun tutukluluklarla ilgili eli kulağındaki yasa çıkarsa, Ogün Samast bile dışarı çıkabilir. Kim hayal edebilirdi Hizbulah sanıklarının dava uzayınca serbest kalacağını.


Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder