Hakan Çelenk Erdoğan ve Arınç
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan ve Arınç

Siyasette bu haftasonu kıyamet koptu ama hâlâ “Danışıklı dövüş var. Erdoğan milliyetçi oyları alırken AKP çözümün rantını yiyecek” yorumları yapılıyor. Ama hayır durum çok ciddi! Bu görüşü, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hükümet Sözcüsü Arınç arasındaki atışmayı özetleyerek test edelim:


* * *


Cumhurbaşkanı: İzleme Heyeti’ni gazetelerden öğrendim.

Hükümet Sözcüsü: Erdoğan heyetten habersiz değil.

Atışmanın bu bölümü, danışıklı dövüş yapılmadığının net kanıtıdır. Çünkü ‘kavgada söylenmez’ tabir edilen ağır bir ifade kullanılmıştır. Cumhurbaşkanının yalan yanlış beyanda bulunduğu söylenmiştir. Gelir geçer bir tiyatro uğruna, kimse yalancı durumuna düşürülmek istemez.


* * *

Erdoğan: İzleme Heyeti’ne karşıyım.

Arınç: Kendi düşüncesi.

Bu bölümde, parti içi meydan okuma var. Çünkü 6 ay önce lideri olduğu partiyle Erdoğan’ın ‘düşüncesi’ ayrışmış olamaz. Olan şey, Arınç’ın, Erdoğan’ın AKP’deki etkisine bayrak açmasıdır.


* * *

Cumhurbaşkanı: 10 maddelik Dolmabahçe Deklarasyonu yanlış.

Hükümet Sözcüsü: Sorumluluk hükümetimizin.

Bu bölümde, devlet krizi var. Ve krizin sebebi, cumhurbaşkanımızın partili olmasıdır. Çünkü o 10 maddeyi uygulamaya geçirmek için cumhurbaşkanının imzası şarttır. Cumhurbaşkanı partili olmasaydı bir vetodan sonra hükümet yasaları aynen geri gönderir, sorunu aşardı. Ama partili Erdoğan veto ederse, AKP’deki ağırlığı nedeniyle o yasalar bir daha saraya geri gelmez. Kaldı ki Erdoğan yasaların önünü AKP grubunda baştan keser. Hükümetimiz ise şu anda eli silahlı adamlara bu yasalar için söz vermiştir. 10 maddeye geçmiş olsun!

* * *

Cumhurbaşkanı: Konu mankeni değilim... Başkanlık sistemi de gelecek.

Hükümet Sözcüsü: Bu ülkede hükümet var. Başbakan, seçim sonrası görevde (yani Erdoğan başkan olamaz).

Dikkat! Bu bölüm, parlamenter rejimli ülkeyi, bir ‘oldu bitti’ ile başkanlıkla yönetme keyfiyetinin ürettiği çatışmanın iyi bir örneğidir. Arınç ve arkadaşları “Anayasa ihlal ediliyor. Erdoğan’a bu yolu açmayın” diye defalarca uyarıldı. Geçmiş olsun! Partili cumhurbaşkanı bakan azletme pahasına bu kavgayı kazanır. Danışıklı dövüş uğruna da böylesine ağır sonuçları olacak bir tiyatroyu oynamaz. Parti de Erdoğan da ağır hasar görecek.

Erdoğan böyle kazanır!

AKP’li 5 gazetenin ‘tarihi’ Nevruz mesajı yerine Erdoğan’ın “Dolmabahçe yanlış oldu” manşetiyle çıkmasına bakın; AKP içi kavgayı kimin kazanacağını anlayın.

AKP listelerine yansır

Milletvekili listeleri açıklanınca parti içi küslükler doğaldır. Ama AKP’de bu kez fazla küslük olacak. Listeye giremeyen ya Erdoğan ya karşısındaki ekibi suçlayacak. Şimdilik adaylığına zeval gelmesin diye herkes sessiz. 7 Nisan sonrası eteklerdeki taşlar dökülür.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder