Hakan Çelenk Gül'den çekiniyor
HABERİ PAYLAŞ

Gül'den çekiniyor

Erdoğan partiyi Gül’den kaçırıyor…

**

Başbakan, AKP Genel Başkanı ve seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan partisini Gül’den kaçırmak için 27 Ağustos’ta AKP kongresi yapacak. Bu açıkça Erdoğan’ın Gül’den çekindiğini gösteriyor.

Abdullah Gül, 18 Nisan’da Kütahya’da "Bugünkü şartlar çerçevesinde gelecekle ilgili siyaset planım olmaz” demişti. Gül bugün AKP’ye döneceğini, dolayısıyla siyasi hayatına devam edeceğini söylüyor.

4 ay önce ile bugünkü koşullar arasında ne fark var da Gül siyasete devam kararı aldı anlamaya çalışalım?

Haberin Devamı

Gül’ün konuşmasından birkaç gün önce Erdoğan resmen ilan etmese de kapalı kapılar ardında cumhurbaşkanı adayı olacağını artık açık etmişti. Erdoğan Anayasa’da istisnai durumlar düşünülerek cumhurbaşkanına verilen bakanlar kuruluna başkanlık etme yetkisini Köşk’e çıkınca kullanacağını partililere ilan etmişti. Bunun anlamı, kağıt üzerinde pısırık bir başbakanın üzerinde fiili bir ‘başkan’ın ülkeyi yönetmesiydi.

Gül’e aynı gün “Rusya’da Putin ve Medvedev gibi başkanlık ve başbakanlığını değiş tokuş eder misiniz?” sorusu sorulmuştu. Gül bu durumu yakışıksız bulmuştu. “Bu şartlarda” demesi bu anlama geliyordu. Gül parlamenter sistemden yana olduğunu her zaman söylerdi. Son sözlerinin anlamının “Gerekirse emekli olurum, ama senin emrinde bir başbakan olmam” diye rest çekmek olduğunu yazmıştık.

Gül o koşular altında kibarca rest çekti ve Erdoğan’ın hiç canını sıkmadı. Çıkmasına karşı olduğunu açıkça söylediği yasaları bile partide ikilik çıkardı görüntüsü vermemek adına onayladı.

Kendini tuttu, tuttu bugüne kadar bekledi. Bugün Gül MKYK toplantısı öncesi ön alıp mesajını verdi: AKP’de siyasete devam.

Tabii ki zamanlama manidar.

AKP MYK toplantısında Erdoğan’ın başbakan ve parti adayını belirlemek isteyeceği konuşuluyordu. Partideki olası müttefiklerine toplantı öncesi “Beni de düşünün, ben varım” diye ön alma çabasıdır. Ve Gül bu kadar zaman beklediyse mutlaka parti yönetimi içinde bazı ittifaklar yapmıştır. Deneyimli bir siyasetçi olarak, hesapsız, boşa kürek çekeceği düşünülemez.

Haberin Devamı

Erdoğan toplantı sırasında Hüseyin Çelik’i dışarı gönderip açıklama yatırdı: AKP’nin yeni genel başkanının seçileceği kongresi 27 Ağustos’ta yapılacak.

Bu Gül’ün önünü açıkça kesme girişimidir. Şöyle ki; Gül 28 Ağustos’a kadar cumhurbaşkanı olduğu için genel başkanlığa aday olamaz. Böylece Erdoğan partiyi sağlama almak istedi. Erdoğan bu siyasi ayak oyununu tezgahlayarak Gül’den çekindiğini hepimize gösterdi.

Erdoğan, cumhurbaşkanı olmadan 1 gün önce, 27 Ağustos’ta, kongrede genel başkan sıfatıyla konuşacak ve belki de Gül ve olası müttefiklerinin aleyhine atıp tutacak. Ertesi gün görevi Gül’den devralacak. Gül’ün yeni bir olağanüstü kongre toplayıp toplayamayacağını izleyerek gücünü de test edeceğiz. Tekrarlamakta fayda var. Erdoğan Gül’den kongre kaçırmaya çalışarak, açıkça çekindiğini gösterdi.

ERBAKAN’I YIKAN ÜÇLÜ BÖLÜNDÜ

1999’da Erbakan siyasi yasaklıyken ve Erdoğan hapisteyken Fazilet Partisi Kongresi yapılmıştı. Partideki yenilikçi kanadı temsil eden Erdoğan-Gül-Arınç üçlüsü, Erbakan’ın emanetçi genel başkanı Recai Kutan’a karşı yarışmıştı. Aday Abdulah Gül’dü. 11 oy farkla kaybettiler. Sonra ayrılıp AKP’yi kurdular. O gün Abdullah Gül seçilseydi belki de her şey başka türlü olacaktı. İki eski ortak bugün rakip oldu. Bakalım üçüncü ortak Bülent Arınç ne yapacak? Gül’ün başarısı kuracağı ittifaklara bağlı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder