Hakan Çelenk HDP barajı geçerse ne olur?
HABERİ PAYLAŞ

HDP barajı geçerse ne olur?

Haberin Devamı

Siyasette kafalar çok karışmış durumda. Bazı seçmenler sevdiği partiye değil, sevmediği parti kazanmasın diye taktik oy atma eğiliminde. “Kim kaç oy alırsa ne olur?” analizi yapmanın zamanıdır. 4 ihtimal üzerinden test edelim.

1- AKP yüzde 47-50 arası, HDP baraj altı.

AKP 330 milletvekilini geçer, hatta 367’ye yaklaşır. Bununla birlikte son güvenilir anketlere göre, AKP yüzde 47’ye yaklaşamıyor bile. Ülkeyi tepetaklak edecek bir kaos çıkmazsa 330 milletvekili AKP için hayal. Muhalif seçmenin başkanlık endişesini bu kadar kafasına takmasının anlamı yok. Seçim için bahis oynarsanız paranızı bu ihtimale yatırmayın. Zaten HDP barajı geçerse yüzde 52-53 bile başkanlık için yetmez.

2- AKP yüzde 44-47, HDP barajı geçti.


Bu banttaki bir oy AKP’yi 330’un altında bir milletvekili sayısıyla tek başına iktidar yapar. Ortada “HDP barajı geçemezse başkanlık olur, geçerse AKP iktidardan gider” tezindeki gibi ihtimaller arası uçurum yok. ‘HDP olmazsa, AKP yüzde 43’le bile 330’u geçer’ demek propaganda etkisinde boş konuşmaktır.

3- AKP yüzde 40, HDP baraj altı.

Bu oyla AKP belki kıl payı hükümet kurabilir. Yüzde 39’luk AKP, büyük ihtimalle CHP-MHP koalisyonuna iktidarı devreder. AKP iki ayda 3 puan kaybederse bu ihtimal pekala mümkün.

4- AKP yüzde 44’ün altında, HDP barajı geçti.

Hiçbir parti tek başına iktidar olamaz. Böyle bir durumda oluşacak tablo seçim öncesi taktikleri en çok etkileyen tartışma.

AKP-CHP ve CHP-MHP-HDP koalisyonu ihtimallerini siyaseten yok kabul edersek, iki aritmetik seçenek var: AKP-MHP ya da AKP-HDP koalisyonları.

Kim ne derse desin; İçişleri Bakanlığı’nı alma ihtimali HDP için hükümete girmeyi çok cazip hale getirecektir.

Olası bir HDP’li hükümet endişesi MHP’yi gerer. Örneğin Adalet Bakanı’nın, kendi deyimleriyle “bir PKK’lı” olması endişesi, MHP’yi AKP ile koalisyona teşvik eder. İki partinin tabanı yönetimleri buna iter.

HDP’nin Meclis’e girmesi, HDP’ye dışarıdan destek veren bazı sol seçmenlerin arzularına tezat şekilde, AKP’nin iktidarı sürdürmesinin yolunu açabilir.

Bu arada CHP-HDP-MHP koalisyonu “PKK silah bırakırsa” pekala mümkün.

Bu ülkenin siyasi aritmetiği her zaman çok tuhaftır.

Taktik oy atacak seçmene kolay gelsin.

Not: Yukarıdaki hesaplarda, “Saadet Partisi yüzde 9, Vatan Partisi yüzde 8’le baraj altı kaldı” gibi, imkansız görülen marjinal olasılıklar gözardı edildi. Diğer partilere gönül verenler bağışlasın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder