Hakan Çelenk HDP'de açmaz
HABERİ PAYLAŞ

HDP'de açmaz

Haberin Devamı

Konumuz HDP’ye Adana ve Mersin’de profesyonelce yapılan bombalı saldırılar. Başlamadan komplo teorilerinden bıkan okura bir güvence vermek şart; bu yazıda “Saldırı kimin işine yarıyor?” diye zeka kokan sorularla fail aranmayacak. Analizi, açık siyasi stratejiler üzerinden yapacağız.

HDP saldırının hem mağduru hem de siyaseten en zor duruma düşen parti. Şimdi bu görüşe, “Hayır, aksine HDP mağduru oynayarak oy kazanır” diye itiraz eden mutlaka olur. Ama öyle değil. Çünkü HDP’nin en büyük handikapı PKK’nın halen bırakmadığı silahları. HDP’nin adı seçim öncesinde sert siyaset ve silahlı olaylarla anıldıkça insanların eli oy vermeye gitmez. Ayrıca mağduru oynama, içli ağlama yeteneği Erdoğan dışındaki siyasilerde yok. Başkasında tutmaz.

HDP’nin açmazı şu: Bir yanda, hedef olduğu için saldırıya sert tepki verme zorunluluğu... Diğer tarafta, sert siyasete aşina kitlesini seçim öncesi ilk yumruğu kimin attığının önemsiz olacağı bir çatışmaya sokma riski... Bazı HDP’lilerin meydan okumasına bakmayın. Parti yönetimi riskin farkında. Bunu Sırrı Süreyya Önder’in “Meydanı güvercin kasaplarına bırakmayız” cümlesinden anlıyoruz.

Kavga fırsatı!

Başbakan Davutoğlu’nun saldırıya tepkisi “Kimden gelirse gelsin lanetliyoruz”diye özetlenebilir. Bu bir klişedir ve hep söylenmeli. Ama Davutoğlu’nun “Saldırı hükümeti suçlayacak niteliğe dönüşürse izin veremeyiz” demesi, olası gerilimden fırsat devşirme niyetini açığa vuruyor. Davutoğlu’na şöyle itiraz edilmeli:


1-“Hükümet faili bulsun, yoksa sorumludur” demek iktidara saldırı değil vatandaşlık hakkıdır.

2-Muhalefet derdini hükümete değil de kime anlatacaktı! Marko Paşa’ya mı? Dış güçlerden mi, askerden mi yardım bekleyecekti?

3-Yani hükümeti sorumlu saymak saldırı değil, seçilmiş iktidarı meşruiyet zemininde görmektir.

4-Meşru hükümetten sorumluluk beklentisini AKP’ye saldırı olarak algılamak, hukuk devletine karşı sorumsuzluktur.

5-İktidarın “Ülkeyi karanlık güçler karıştırıyor, ne yapalım” demesi acziyetin itirafıdır.

6-Ortadoğu’ya nizam vermeye kalkışacak kadar yeteneğine güvenen hükümetten kendi vatandaşının güvenliğini de sağlayacak beceri beklenir.

7-Her kim ki dilini yumuşatmaz, şiddetin siyasi sorumlusu olur!

Bu gerilim sürer

Bu yazının amacı, HDP’ye barajı geçme taktiği vermek elbette değil. Mesele, ucundan yakalanmış düz ovada siyaset mantığının ucuz meydan okumalarla heba edilme riskini anlatmak. Çünkü HDP’ye oy veren de vermeyen de; şiddetin bedelini birlikte ödüyor. Tüm siyasi aktörler dikkatli olmalı. Bu gerilim seçime kadar gider.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder