Hakan Çelenk Kandil'in koşulu İmralı'ya telefon
HABERİ PAYLAŞ

Kandil'in koşulu İmralı'ya telefon

AKP ve Öcalan Türkiye’nin rejimini hangi esaslara oturtma niyetleri olduğunu 10 maddeyle açıkladı. Açıklama pek açık olmadı. Halka açık açıklama yapıyorsan halkın anladığı dilden konuşmalısın. Sanki halk değil olayı yakından takip edenler anlasın gibi bir havası var.

Konumuz açıklamayı halka açıklamak.

1 ve 4. maddelere göre, “Demokratik siyasetin esasları konuşulacak...”

Yani PKK’lıların affedilip siyasete girmesi, sabıkalarının silinmesi konuşulacak. Bunun için bir çeşit genel af gerek.

2 ve 9. maddelere göre ‘Demokratik Cumhuriyet’ ve ‘Demokratik Sistem”in esasları konuşulacak.

Haberin Devamı

Yıllardır Öcalan’ın terminolojisini takip ediyoruz. ‘Demokratik Cumhuriyet’le üniter yapının bitmesini kasteder. Bu maddelere ‘sistem’ kelimesi AKP kontenjanından girmiş. HDP sözcüleri ne derse desin; Öcalan, “Al başkanlık sistemini ver eyalet sistemini” yaptı.

3 ve buna bağlı 8. maddelere göre vatandaşlık, ‘kimlikler’ üzerinden tanımlanacak.

PKK’nın Kürt vatandaşların haklarının, doğuştan gelen etnik kimliği üzerinden tanımlanmasını istediği malum. Anayasadan ortak kimlik sayılan Türklük çıkarılacak. Anayasa’nın değiştirilemeyecek maddesinin değişmesi, AKP ve HDP’nin ortak açıklamasıyla teklif edilmiş durumda.

5. madde sürecin sosyo-ekonomik boyutunu anlatıyor.

Her yöne çekilebilecek yuvarlak ifade. İçine her şey katılır. Spekülasyon yapmayalım.

6. maddeye göre iç güvenlik paketinden geri adım atılacak.

Pervin Buldan, “Hükümete konuştuk. Yumuşatacaklar” dedi. Ancak pakette CHP ve MHP’nin, HDP’den ayrı karşı çıktığı maddeler var. Hükümet elinde silahı olanı dinliyor. Silahsızın eli kolu bağlı. Böylece AKP, yıllardır bitirmeyi hayal ettiği CHP’yi zayıflatma fırsatını kullanıyor. Eküriler AKP ve HDP için tam bir kazan kazan koşusu.

7. maddede kadın ve ekoloji var.

Kadın meselesi neden PKK ile konuşuluyor? Güneydoğudaki kadınlara hak alınacak, diğerleri kalacak mı? Tüm Türkiye’deki kadınları konuşacaklarsa, bu ülkenin iki büyük partisini dışlayarak tüm ülkenin meselesini neden eli silahlı adamlarla konuşuyorsunuz? Ya da Soma’daki termik santralı PKK ile mi pazarlık edeceksiniz? Yasal muhalefetin elini zayıflatıp, silahlı muhalefeti meşrulaştırmak, tam da budur. Ekürilerin biri kazanırsa görüldüğü gibi öbürü de kazanıyor.

Haberin Devamı

10. madde “Yeni anayasa” diyor...

KANDİL'E REST ÇEKTİLER

PKK dün uzun ve sıkıcı bir açıklama yaptı. 10 maddeye tek itiraz yok.

Ama 3 kritik usul şartları var.

1 - İç güvenlik paketi geri çekilsin.

HDP uzlaştıklarını açıkladı zaten.

2 - Müzakere heyetleri hemen oluşturulsun.

AKP’den seçim sonrası kazık yemekten korkuyorlar.

3 - Öcalan ile Kandil görüştürülsün.

İmralı’ya telefon etmek istiyorlar. MİT’in yönlendirdiğini düşündükleri Öcalan’a itirazlarını doğrudan söylemek istiyorlar. Kamuoyu önünde söylerlerse yıpranacaklar. Öcalan’ın açıklamasının, kamuoyuna konuyla ilgili tartışma bitmeden yansıtılması, Kandil’e çekilmiş bir resttir.

Bakalım Kandil resti görür mü?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder