Hakan Çelenk PYD kuş misali
HABERİ PAYLAŞ

PYD kuş misali

Haberin Devamı

Türk ordusunun Cerablus’a girdiği gün Milli Savunma Bakanı Fikri Işık “PKK’nın Suriye kolu PYD’nin 1 hafta içinde Fırat’ın doğusuna çekilmesi için Amerika ile anlaştık” demişti.

Artık “PYD Fırat’ın neresinde?” sorusunun yanıtını aramanın zamanı.

Fikri Işık’ın sözünü ettiği 1 haftanın dolduğu 2 Eylül’de Amerika PYD’nin çekildiğini açıklamıştı. Aynı gün Erdoğan “PYD’nin çekilmesi konusunda bizim tespitimiz önemli” demişti. Bunun üzerinden de 1 hafta geçti. Türkiye’den hiçbir yetkili PYD için ‘çekilmedi’ ya da ‘çekildi’ demedi.

Soru şu: Peki bu durumda Münbiç’te halen ÖSO yoksa kim var?

Yanıt net, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) var. Peki SDG kim?



SDG, yüzde 90’ı PYD’den, kalanı bazı etnik grupların sembolik önemde zayıf güçlerinden oluşan bir örgüt. Aslında neredeyse SDG eşittir PYD’dir. Amerika’nın demesine göre Suriyeli Kürtler Fırat doğusuna geçti ancak PYD’nin yönettiği SGD’nin Arap militanları kaldı. Washington böylece kendini Ankara’ya verilen sözü tutmuş saydı.

Yani Münbiç’te kalan örgüt önemli sayılmıyor ancak aynı örgüten olsa da militanların etnik kökeni mesele oluyor.

Nasıl yani, geçen militanların ırkını belirlemek için Fırat kıyısında DNA testi mi yapılacaktır? Böyle yapılmayacağına göre Ankara, PYD’nin 1 saat içinde Münbiç’teki adamlarının başına dönmeyeceğini nasıl garanti edecektir? PYD dediğinin kuş misali, bir orada bir burada olması işten bile değildir...



Sonuç olarak PYD, zaman mekan tanımayan doğa üstü varlık gibi Fırat’ın batısında hem vardır hem yoktur. İzafiyet teorisi siyasete hiç bu kadar iyi oturmamıştır.

Kafası karışan okur kendisi için üzümesin. Koca Ankara’nın kafası bile belli ki karışık. Artık PYD’nin Fırat’a konumunun izafi olarak Ankara’dan nasıl göründüğü açıklanmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder