Hakan Çelenk Tipik bir AKP kabinesi
HABERİ PAYLAŞ

Tipik bir AKP kabinesi

Yeni kabinede neyin yeni olduğunu anlayabilmek için 8 yeni bakana bakmak gerek. Bakanları kamuya açık alanda sarf ettikleri sözlere bakarak analiz edelim.

***

Yeni Aile ve Sosyal Politikalar bakanı Sema Ramazanoğlu, yeni bakanlar arasında en ideolojik söylem sahibi isim. Tipik Milli Görüş kökenli AKP’lilerden. Siyaset yaklaşımını bir röportajda kurduğu şu cümle simgesel olarak çok iyi anlatıyor: “Aday gösterilmem başörtüsü mücadelesinin taçlanmasıdır.”

***

Yeni Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Kültür Bakanı Mahir Ünal’ı grup başkanvekiliğinden biliriz. Hedef odaklı, iş bitirici, her kaba sığan görev adamları... Elitaş’ın şu sözü simgedir: “İç Güvenlik Yasası’na terörist karşı çıkar.”

Haberin Devamı

Mahir Ünal da şu cümleyle tarihe geçti: “HSYK seçimlerini bir zümre kazanırsa gayrımeşru sayarız”

***

Yeni Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi, liderine tam bağlı. Arşivde tek sivri cümlesi yok. Her demecinde sanki parti programı okuyor. Şu tip cümleleri defalarca kurmuş: “Evrensel başkanımızı (Erdoğan) Malatya’mızda ağırladık.”

***

Yeni Maliye Bakanı Naci Ağbal, her adım başı yatırım anlatır. Tek bir sivri ideolojik çıkışı yok. Çalışkan teknokrat tipi. O yüzden kendisini bir ziyaretinde kurduğu şöyle sıradan bir cümle anlatsın: “Büyümede, istihdamda büyük bir iştah ortaya çıkacağına yürekten inanıyorum...”

***

Yeni Çevre ve Şehircilik bakanı Fatma Güldemet Sarı, seçmene sürekli yatırım anlatmış. Bakanlığının çevre kısmını pek geri planda olacak gibi. Tipik AKP’li hizmet ya da inşaat hamlesi siyasetçisi. Etliye sütlüye karışmamış. Siyaset tarzını şu cümlesiyle özetleyelim: “Türkiye, Marmaray, Kanal İstanbul, 3. Boğaz Köprüsü ve 3. havalimanı ile dünyanın gündemine geldi.”

***

Yeni Enerji Bakanı Berat Albayrak, Erdoğan’ın damadı olmanın artısını gördü, eksisini de görecek. Altı ay önce başlayan siyasi kariyerinde kendisini liyakat sahibi olarak kanıtlamak zorunda hissetti ve hissetmeye devam edecek. O yüzden Nisan ayında sarf ettiği şu cümle kısa kariyerini anlatsın: “Bir ekonomist, finansçı olarak söylüyorum...”

Haberin Devamı

***

Yeni Çalışma Bakanı Süleyman Soylu 2008’de şöyle demiş: Ey Recep Tayyip Erdoğan, boyun eğdin, emir eri oldun, milletin ümitlerini boşa çıkardın.” 2015’te ise şöyle demiş: “Allah şahittir ki bütün bedenim kan gölüne dönse de Erdoğan’dan ayrılmayacağım.”

***

Milli görüşçünden, teknokratına; varlığını liderine adamışından, her devrin adamına kadar tipik AKP kabinesi kuruldu. Tek fark ilk kez kullanılan akraba kontenjanı. Sıradışı kişilik koyup siyaseti değiştirecek isim yok. 2002’de aynı kabineyi yapsalar başörtüsü engeli dışında sıkıntı çıkmazdı.

Parti büyüğünün kafasındakini itirazsız uygulasınlar diye seçildiler

Sıradaki haber yükleniyor...
holder