Hakan Çelik 17 Şubat 2023 neden önemli?
HABERİ PAYLAŞ

17 Şubat 2023 neden önemli?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gazetelerin Ankara temsilcileriyle buluşmasında önemli bilgiler paylaştı. Bakan ile sohbette, EYT düzenlemesinden Merkez Bankası rezervlerine, enflasyonla mücadeleden muhalefetin eleştirilerine kadar bir dizi önemli başlık konuşuldu. Birkaç gün önce Nebati’nin bu değerlendirmelerini gazetemizde paylaşmıştım. Benim özellikle altını çizmek istediğim bir diğer konu da “İzmir İktisat Kongresi”. Cumhuriyetimizin ekonomi temellerinin atıldığı 17 Şubat 1923 tarihli İzmir İktisat Kongresi’nin yüzüncü yılında çok önemli etkinlikler planlanıyor. 1923’ten sonra İzmir İktisat Kongresi dört kez daha toplandı. İkinci Kongre 1981, üçüncü 1992, dördüncü 2004, beşinci 2013’te düzenlendi. Stratejik değeri büyük bu buluşmanın ülkemizin dünyaya en açık ve her anlamda potansiyeli en yüksek şehirlerinden İzmir’de yeniden gerçekleşecek olması başlı başına çok önemli. Kongre; liberalleşme, küreselleşme, korumacılık kavramlarının çatıştığı, ticaret savaşları, pandemi, çip, lojistik, enerji ve gıda krizlerinin tam ortasında düzenlenecek.

Haberin Devamı

17 Şubat 2023 neden önemli

Ekonomik ve politik istikrarı tehdit eden jeopolitik gelişmelerin her zamankinden daha fazla belirleyici olduğu bir ortamdayız. Bütün bu konuların ele alınacağı İzmir İktisat Kongresi 17 Şubat- 04 Mart 2023 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayeleri ve katılımıyla gerçekleştirilecek. İzmir zirvesinin başarılı geçmesi için halen Hazine ve Maliye Bakanlığı, Nureddin Nebati’nin koordinasyonunda hummalı bir çalışma yürütüyor. Bu zirvede Türkiye’nin küresel güç olma, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedeflerine bağlılık teyit edilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” kavramıyla işaret ettiği hedefler doğrultusunda hangi adımların atılacağı çok kapsamlı bir şekilde ele alınacak. Geleceğe yön verebileceği öngörülen gelişmeler tartışılacak. 100’ü aşkın oturumun düzenleneceği kongrede:

  • Küresel salgın sonrası ekonomi paradigmasında yaşanan değişimden Asya’nın yükselişine; 
  • Sürdürülebilir finanstan FinTech uygulamaları ve blockchain teknolojilerine;
  • Yapay zekâdan yenilik ekosistemine;
  • İklim değişikliğinden sürdürülebilir çevre ve enerji kaynaklarına;
  • Savunma sanayiinden altyapı yatırımlarına ve otomotiv başta olmak üzere sektörel gelişmelere kadar pek çok konu etraflıca ele alınacak.

Etkinliklere150’den fazla akademisyen, iş insanı, bürokrat, basın mensubu, profesyonel ve sivil toplum temsilcileri davet edilecek. 15 farklı ülkeden 30’a yakın yabancı uzman, konuşmacı olarak yer alacak. Diğer taraftan bildiğim kadarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi de “İktisat Kongresi” temasıyla bir dizi ayrı etkinlik düzenleyecek. İzmir, İstanbul gibi deprem tehlikesi bulunan bir metropolümüz.

Haberin Devamı

Kısa süre önce yaptığım ziyarette Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile depreme karşı hangi önlemlerin alınmakta olduğunu konuşmuştuk. Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere çok güçlü kurumlarımızın yoğun bir şekilde hazırlandığı bu ayki toplantılarda İzmir’in deprem riski ve atılması gereken adımlar da mutlaka masaya yatırılmalı. Kaybedecek bir dakika bile vaktimiz yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder