Hakan Çelik 2018’de Trump’la işimiz çok zor
HABERİ PAYLAŞ

2018’de Trump’la işimiz çok zor

Haberin Devamı

ABD eski Başkanı Barack Obama, Türkiye ile ilişkileri o kadar bozmuştu ki, Donald Trump seçilince çoğumuz umutlanmıştık. İş dünyasından gelmesi ve Obama yönetiminin hatalarını sert eleştirmesi nedeniyle yeni bir başlangıç yapabileceğimizi düşünmüştük.

Donald Trump şu ana kadar tam bir hayal kırıklığı.

Ülkesini ve uluslararası ilişkileri ilkokul seviyesinde üslupla yönetiyor.

BM Genel Kurulu’ndaki Kudüs oylamasında ABD’nin yaşadığı hezimet, Trump’ın çocukça politikalarına indirilen ağır bir tokat oldu.



BM’den çıkan bu kararda Ankara’nın büyük etkisi var. Türkiye, diplomasi kanallarını çok iyi kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu alanda dünyayı harekete geçiren lider oldu. Çok hızlı bir şekilde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesini İstanbul’da topladı, ciddi bir katılım sağlandı. Aynı anda telefon diplomasisiyle hem bölge ülkelerinin hem Rusya’nın desteğini istedi. Avrupa’nın güçlü liderleri Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Theresa May ile sürekli irtibatta kaldı. Papa ile görüştü.

Bu sayede Kudüs sadece İslam ülkelerinin sorunu olmaktan çıktı.

Trump’ın İsrail’deki radikal bir kesimin etkisinde kalıp attığı Kudüs adımı havada kaldı.

BM’deki Amerika Temsilcisi’nin “Bize karşı oy kullananların isimlerini not edip Trump’a vereceğim” demesi bana ilkokul sınıflarında yüksek sesle konuşan çocukların tahtaya yazılmasını hatırlattı.

Trump yönetimi bu kafayla ilerleyecek olursa kendisine itiraz eden ülkelerle hesaplaşmayı deneyecektir.

Bu riske en fazla hazırlıklı olması gereken ülke Türkiye. Çünkü iki başkent arasındaki mevcut anlaşmazlıklara şimdi de Kudüs eklendi.



Türkiye, NATO üyesi ve İİT’nin dönem başkanı. Bölgede kritik konumda.

Trump gerçekten bu gelişmeleri iyi okuyan pragmatist bir lider olsaydı birçok konuda Erdoğan ile işbirliği yapmayı denerdi. Ancak Trump maalesef yalpalıyor ve böyle olmaya da devam edecek gibi. Bundan ötürü Türkiye-ABD ilişkileri, Kıbrıs krizi ve çuval geçirme olayından sonraki en derin krizini yaşıyor.

Ben Washington’ın S-400 seçimi konusunda akıl dışı bir tepki verebilecek olmasından endişeliyim.

Amerika ile 2018 hiç kolay olmayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder