Hakan Çelik 29-30 Ekim ve iki dev hamle
HABERİ PAYLAŞ

29-30 Ekim ve iki dev hamle

Haberin Devamı

Turizmde Türkiye açısından çok önemli bir adım atılıyor. Aydın-Kuşadası’nda 30 Ekim çarşamba günü Türkiye’nin ve dünyanın en büyük kongre merkezlerinden biri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. Başbakan 29 Ekim’de İstanbul Marmaray’ın açılışının ardından ertesi gün Kuşadası’na geçecek. Erdoğan, arazi tahsisinden bürokratik engellerin aşılmasına kadar her alanda konuyu takip ettiği için açılışta bizzat bulunmak istiyordu.

Bu mekan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un en büyük hayallerinden biriydi. Seçildiği ilk günden beri böyle bir yapının planlarını yapıyordu. Büyük emek verilen bu merkezin ortaya çıkmasında önceki bakanlar Atilla Koç ve Ertuğrul Günay’ın da büyük rolü var. Çalışmaların final aşamasında devreye giren Ömer Çelik dört dörtlük bir kongre merkezi ortaya çıkabilmesi için Başaran Ulusoy’a tam destek verdi.

[[HAFTAYA]]

Sonuçta kazanan Türkiye oldu. 150 milyon TL’den fazla bir kaynakla ortaya çıkarılan bu yapı Muğla, Aydın, İzmir ve komşu ilçelerde ekonomik canlık yaratacak. Onlarca milyar dolarlık uluslararası kongre pastasından Türkiye daha çok pay alacak. Efes, Türkiye’de antik dönemden bu yana inanç turizminin merkezlerinden biri ve dünyada çok tanınıyor.

Bu nedenle kongre merkezine “Efes” adının verilmesi kararlaştırılmış. Bu merkezin açılmasının Kuşadası’nın yıldızını yeniden parlatacağına inanıyorum. Zira son dönemde herkes Bodrum-Çeşme- Alaçatı üçlüsünden birini seçiyordu. Türkiye son dönemde turizm alanında olağanüstü gelişmeler yaşadı. 2000 yılında Türkiye’yi 12 milyon yabancı turist ziyaret ediyordu. Bugün bu sayı tam 35 milyona ulaştı.

Bu turistlerin bıraktığı gelir 32 milyor dolar. Turizm bu yönüyle Türkiye’nin dış ticaret açığının yaklaşık yüzde 35’ini tek başına karşılıyor. 2 milyondan fazla kişi istihdam ediliyor ve 40’dan fazla sektör bu faaliyetlerden besleniyor. İstanbul dünyanın en çok ziyaret edilen 6. şehri. Bugün Türkiye’nin turizme arz ettiği 1 milyon 300 bin yatağı var. 10 yıl önce bu sayı 650 binlerdeydi.

Sektörün muazzam bir dönüşüm içinde olduğunu kimse inkar edemez. Çevre, Türkiye’de milyonlarca kişinin gündemine siyasi tartışmalar sayesinde girdi. Oysa TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, göreve geldiği günden bu yana çevre ve doğanın korunması konusunda projeler üretiyor. Sahil şeridinde betonlaşmaya ve balık çiftliklerine karşı yıllardır mücadele veriyor. Karadeniz’in turizm potansiyelinin ortaya çıkmasında da önemli etkisi oldu.

TÜRSAB’in yeni dönem başkanının kim olacağı aralık ayında belli olacak. Başaran Ulusoy bir dönem daha aday olup olmama yönündeki kararını henüz açıklamadı. Ulusoy’u 25 yıldır tanırım. Türkiye’nin en çalışkan insanlarından biri. Turizm çıtamızın yükselmesinde büyük emeği olan, sektörü adeta uykudan uyandıran Ulusoy bir dönem daha TÜRSAB’ı yönetirse Türkiye kazançlı çıkar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder