Hakan Çelik Ağır toplar veda ederken
HABERİ PAYLAŞ

Ağır toplar veda ederken

Haberin Devamı

AK Parti tüzüğüne göre bir milletvekili üçüncü kez seçilmek için adaylığını koyamıyor. Kısaca “üçüncü dönem kuralı” olarak bilinen bu düzenlemenin haziran ayındaki seçimlere kadar değişme ihtimali sıfıra yakın.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başbakanlığı döneminde genç isimlerin önünü açmak ve siyaset faaliyetinin adeta profesyonel bir mesleğe dönüşmesini önlemek adına bu ilkenin arkasında sıkı sıkıya durmuştu.

Milletvekillerinin bu kuralın esnetilmesi için yaptıkları girişimler şu ana kadar sonuç vermedi. Konuştuğum pekçok önemli siyasetçi “Bu kural keşke bu kadar katı uygulanmasaydı” görüşünü dile getiriyor. Ancak partinin Erdoğan tarafından çok açık şekilde dile getirilen bu prensibi değişmeyecek görünüyor. AK Parti’de 40’ı kurucu, 73 milletvekili bu kural uyarınca 7 Haziran seçimlerinde aday olamayacak.

[[HAFTAYA]]

Milletvekili olamayacak isimler arasında Bülent Arınç, Ali Babacan, Mevlüt Çavuşoğlu, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Mehdi Eker, Taner Yıldız, Faruk Çelik, Nurettin Canikli, Bülent Gedikli, Burhan Kuzu, Reha Denemeç, Haluk İpek, Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek gibi önemli siyasetçiler var.

* * *

CHP ve MHP oylarını artırarak bu kez AK Parti’yi ciddi şekilde zorlamak istiyor, HDP’nin amacı ise barajı geçerek parlamentoda temsil edilebilmek. Kuşku yok ki Erdoğan’ın doğrudan yarışmadığı bir seçim yaşanacak.

Bu durum iktidar partisi için önemli bir dezavantaj. AK Parti’nin TBMM’deki çoğunluğunu koruyup anayasa değiştirecek güce sahip olması bir anlamda yeni isimlerin kampanyada Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sağlayacakları desteğe de bağlı.

7 Haziran seçimlerinde AK Parti için parlamentoda etkili olabilecek isimler arasında uzun süre İstanbul İl Başkanlığı görevini yapan Aziz Babuşcu ve Erdoğan’ın uzun süre sağ kolu olan Mücahit Arslan, Ali Sarıkaya, İbrahim Turhan, Prof. Dr. Ethem Tolga, Adnan Boynukara, Mehmet Özhaseki, Süleyman Soylu, Aydın Ünal, Taha Özhan gibi yüzlerce genç ve parlak aday var. Babuşcu, uzun süre Erdoğan’ın yol arkadaşlığını yapan önemli bir siyaset adamı.

İstanbul teşkilatlarını bugüne kadar başarıyla yönetti. Önceki akşam Beşiktaş’taki The Four Seasons Otel’deki veda yemeğinde dostlarını buluşturdu. Ben de oradaydım, katılımcılar arasında Bilal Erdoğan, Selami Altınok, Ahmet Nazif Zorlu, Nilüfer Bulut, Cemal Kalyoncu, Abdullah Tivnikli, Ahmet Ertürk, Hamdi Topçu, Abdürrahim Albayrak, Başaran Ulusoy, Erol Bahçıvan dikkatimi çekti. Babuşcu yemeğin sonunda yeni kaleme aldığı “Seçilmiş Siyaset” kitabını bizimle paylaştı. Kitap, kendi ifadesiyle siyasete yeni atılacak olanlar için zor zamanlarda “kılavuz olma” niteliği taşıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder