Hakan Çelik Airbus THY'ye işte bu uçağı satmak istiyor
HABERİ PAYLAŞ

Airbus THY'ye işte bu uçağı satmak istiyor

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu geçenlerde Kanal 24’teki televizyon programımda koşulların uygun olması halinde dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380’lerden alabileceklerini açıklamıştı.

Üretimine yeni başlanan bu uçaklar şimdilik sadece Lufthansa, Air France, Singapur, Quantas ve Emirates gibi dev havayolu kuruluşlarının filolarında bulunuyor. Alman Lufthansa havayolu ilk A380’ini çok kısa süre önce teslim aldı. Airbus A380’in taşıma kapasitesi eğer dar koltuk düzeni seçilirse 800’e kadar çıkabiliyor. Ancak bu uçakların genellikle 550 yolcu taşıyabilen kabin versiyonları tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Gövdesi iki katlı olan A380 dünyanın en büyük uçağı durumunda. Katalog fiyatı 280 milyon dolar. Şu sıralarda maliyet hesapları yapan THY eğer bu uçakları sipariş ederse ilk A380’ler filoya 3-4 yıl içinde katılabilir. Airbus THY’ye 4 ila 6 adet arasında A380 vermeyi öneriyor.

Bu uçakların üretildiği Fransa’nın Toulouse şehrindeki Airbus fabrikasına 24 saatlik kısa bir ziyaret yaptım. Burası Avrupa’nın en büyük üretim merkezi. Bu muazzam tesiste on binlerce kişi çalışıyor.

Amerikan havacılık devi Boeing’in rakibi olan Airbus, uçaklarını önemli oranda bu tesislerde üretiyor. Motorları, gövdeleri ortaya çıkan uçaklar boyanmak ve koltukları takılmak üzere Almanya’nın Hamburg şehrindeki diğer fabrikaya gönderiliyor. Ağırlıklı olarak Alman- Fransız ortaklığıyla işletilen şirkette İspanyolların ve az miktarda Rusların da payı var.

Geçmişte uçak fabrikalarına gittiğimde Türkiye’den pek bahsedilmezdi. Çünkü THY önemli bir uçak alıcısı değildi. Özel havayollarımız da tek tük uçak siparişi veriyordu. Oysa bugün Türkiye dünyanın en büyük havacılık pazarlarından biri haline geldi. Türkiye’de havacılık geçen yıl yüzde 10.1 oranında büyüdü. Bu Avrupa rekoru anlamına geliyor. Bu başarıda THY’nin çok büyük rolü var. Ali Sabancı’nın Pegasus’u ve THY ile Lutfhansa ortaklığı olan Sun Express de istikrarlı büyüyen Türk şirketleri arasında.

THY Toulouse’a uçacak

Airbus fabrikasında havacılık dünyası ve Türkiye pazarı konusunda verilen özel bir brifinge katıldım. Burada açıklanan rakamlar çok etkileyici. Buna göre 2028 yılına kadar dünyada 28 bin uçak satılması bekleniyor. Bu uçakların değeri 3.1 trilyon doları buluyor. Türkiye ise önümüzdeki 18 yılda 280 uçak daha satın alacak. Bu uçaklar için tam 28.3 milyar dolar ödeyeceğiz. Türkiye’nin alacağı uçakların 221’i tek koridorlu, 56 tanesi ise çift koridorlu yani geniş gövdeli olacak.

Haberin Devamı

Halen Türkiye’de Boeing ve Airbus uçakları arasında aşağı yukarı dengeli bir dağılım söz konusu. Airbus bu pazardaki payını artırabilmek için son dönemde cazip teklifler getiriyor.

Öğle yemeğinde bir araya geldiğimiz Airbus’ın Avrupa, Asya ve Pasifik’ten sorumlu Başkan Yardımcısı Christopher Buckley Türkiye’nin dünyada Airbus kullanılan işletme sayısı açısından dünyada ilk sırada geldiğini anlattı. Buckley’in verdiği bilgiye göre Türkiye’deki 13 havayolu kuruluşunun filosunda çeşitli tiplerde Airbus’lar bulunuyor.

Türkiye, Airbus ile A400M askeri kargo uçaklarının üretiminde de işbirliği yapıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri bazı parçaları Türkiye’de üretilen bu uçaklardan 10 adet satın almak üzere ön sipariş geçmişti.

Haberin Devamı

Airbus fabrikasının bulunduğu Toulouse şehrine şu anda Türkiye’den direkt sefer yok. Ben Lufthansa ile Ankara- Münih- Toulouse şeklinde aktarmalı uçuş gerçekleştirdim. Ancak Fransa’da sayıları 400 bini bulan Türk kökenlilere iyi bir haber vereyim THY gelecek yıl bu şehre direkt sefer başlatacak. Önemli bir turizm ülkesi olan İspanya’ya Toulouse’dan karayoluyla 1 saate ulaşmak mümkün. Bu nedenle Asyalı ve Ortadoğulu yolcuların da THY’nin bu hattını dolduracağını düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder