Hakan Çelik Bartholomeos'a birinci sınıf protokol
HABERİ PAYLAŞ

Bartholomeos'a birinci sınıf protokol

İstanbul Rum Patriği Bartholomeos, hızla kirlenen ve yok olan çevresel değerlerin önemine dikkat çekmek için Amerika’da son birkaç günde çok önemli görüşmeler yaptı. Birinci sınıf protokolle ağırlanan Patrik Bartholomeos Amerika’da bulunduğu bir haftalık süre içinde ülkenin en güçlü isimleriyle de bir araya gelecek.

Patrik Bartholomeos’un himayesinde düzenlenen “8. Din, Bilim ve Çevre Sempozyumu” Amerika’nın New Orleans şehrinde yarın sona eriyor. Dünya çapında gazeteci, akademisyen ve din adamlarını buluşturan sempozyumda dünya Katoliklerinin dini lideri Papa 16. Benediktus’un da bir destek mesajı okundu.

Haberin Devamı

Davetli olmama rağmen, Türkiye’nin yoğun gündemi nedeniyle New Orleans’taki bu önemli zirveye katılamadım.

Amerika’nın ünlü Louisiana sahili ve Mississipi Nehri’nde yapılan sempozyumda dünyanın geleceğini ilgilendiren pek çok bildiri yayınlandı. New Orleans’ta bir konuşma yapan Patrik, insanlığın, doğal varlıkları hiç düşünmeden yok ettiğini söyledi.

Sempozyumda Amerika Birleşik Devletleri’nin eski Başkan Yardımcısı Al Gore’un da mesajı okundu. Gore, 1997 yılında Washington’da ağırladığı Patrik Bartholomeos için çevre konularına olan duyarlılığından ötürü “Yeşil Patrik” ifadesini kullanmıştı.

Heybeliada Ruhban Okulu’nda Çevre ve Dini Eğitim semineri düzenleyen Patrik, farklı yıllarda Kızıldeniz, Amazon ve Karadeniz’de çeşitli çevre seminerleri organize etmişti.

New Orleans’taki zirvenin ardından Amerika’nın çeşitli şehirlerinde temaslarına devam edecek olan Patrik Bartholomeos, 28 Ekim Çarşamba günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Amerika Birleşik Devletleri’nin eski Başkanı Bill Clinton ile bir araya gelecek.

29 Ekim günü Atlanta’ya geçecek olan Patrik burada Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent’in, onuruna vereceği yemeğe katılacak.

3 Kasım’da Georgetown Üniversitesi’nde bir konuşma yapacak olan Patrik için Türkiye Cumhuriyeti’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy büyükelçilik binasında bir akşam yemeği verecek. Patrik bir gün sonra Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile bir araya gelecek. Ardından da Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joseph Biden’in onuruna vereceği yemeğe katılacak.

Haberin Devamı

5 Kasım akşamı ise ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Washington DC’de Bartholomeos onuruna bir akşam yemeği ve resepsiyon düzenleyecek.

Patrik Bartholomeos’un ABD Başkanı Barack Obama ile de bir araya gelmesi planlanıyor. Ancak Beyaz Saray henüz bu görüşmenin ne zaman olacağını açıklamadı.

Amerikan yönetimi, Patriğin ekümenik statüsünün Ankara tarafından resmen tanınmasına ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasına büyük önem veriyor.

Patrik Bartholomeos’un da Amerika’daki temasları sırasında AK Parti hükümetinin dini azınlıklarla ilgili sorunlara yaklaşımının olumlu olduğu mesajını vermesi, bununla birlikte Ruhban Okulu’nun hala kapalı olmasının ise kendilerini üzdüğünü söylemesi bekleniyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder