Hakan Çelik Batı kamuoyuna açılan pencere
HABERİ PAYLAŞ

Batı kamuoyuna açılan pencere

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün akşam İstanbul’dan hareket ederek İtalya’nın başkenti Roma’ya geldik. Bu ziyaretin tarihi bir önemi ve iki boyutu var.

Erdoğan, 59 yıl aradan sonra Vatikan’a giden ilk Türk Cumhurbaşkanı olacak ve orada Papa Francis ile görüşecek. Ayrıca İtalyan Başbakanı ve Cumhurbaşkanı ile Roma’da Türkiye-İtalya zirvelerini gerçekleştirecek.

Vatikan, dünyadaki Katolik Hıristiyanların ruhani merkezi olmasının yanında siyasi, kültürel etkileri çok büyük bir merkez durumunda. Batı dünyasında Papalığın ciddi etkisi var. Papa Francis dünyada yumuşak gücü en etkili kullanan liderler arasında. Geçmişte Vatikan ile Ankara arasında çeşitli konularda görüş ayrılıkları olmuştu. Hatta Ermeni meselesi, Türkiye-AB ilişkileri ve daha başka bir dizi sorun nedeniyle iki tarafın diplomatik ilişkileri dip noktasını görmüş, Türkiye Vatikan büyükelçisini bir süre için geri çağırmıştı.

Arjantinli din adamı Francis’in Papa seçilmesinden bu yana kademeli şekilde Türkiye-Vatikan ilişkileri gelişiyor. Hatta Papa Francis, 2014’te yeni açılan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ilk konuğu olmuştu.

Son olarak Kudüs anlaşmazlığı Türkiye ve Vatikan’ı bir araya getiren uluslararası sorunlardan biri oldu. İki tarafın da görüşlerinde büyük benzerlikler var. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan sürecin en kritik günlerinde Papa ile görüşüp bilgilendirme yaptı ve Kudüs konusunda daha aktif destek istedi.

Kudüs Müslümanlar ve Yahudiler kadar Hıristiyanlar için de önemli. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Ortodoksların dini lideri İstanbul Rum Patriği Bartholomeos da bu şehirde mevcut statükonun devamından yana olduğunu duyurmuş, tek taraflı adımların barış ve huzuru bozabileceğine dikkat çekmişti.



Erdoğan ile Papa’nın bugün yapacakları görüşmede Kudüs anlaşmazlığının yanı sıra İslamofobi ile mücadele, göçmenlere yönelik destekler ve uygarlıklar arası çatışmaların aşılması için neler yapılabileceği de konuşulacak.

Erdoğan Papa’ya ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de devam etmekte olan “Zeytin Dalı” operasyonuna neden ihtiyaç duyulduğunu anlatacak.



Erdoğan’ın İtalyan muhataplarıyla yapacağı görüşmede ise Türkiye-AB ilişkileri, ticaret hacminin artırılması ve savunma alanında işbirliği var. Halen İtalya Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük ortaklarından. İkili ticaret 17 milyar dolar seviyesinde. Türkiye’de bin 500 dolayında İtalyan şirketi faaliyette.

Bu arada artan küresel terör tehditleri nedeniyle Erdoğan için olağanüstü koruma önlemi uygulanıyor. 3 bin 500 dolayında İtalyan güvenlik gücü başkentin belli başlı noktalarında görev yapacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder