Hakan Çelik Bir şey olmaz diyemezsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Bir şey olmaz diyemezsiniz

Haberin Devamı

Almanya, havacılıkta dünyanın en ileri ülkelerinden biri. Fransa’da 150 kişinin ölümüne neden olan kazanın yaşandığı Germanwings havayolu, Alman Lufthansa Grubu içinde yer aldığı için doğal olarak herkes büyük bir şok yaşıyor. Lufthansa uzun yıllardır bu sektörde güvenlik alanında standartları belirliyor. Kılı kırk yaran bir titizlikle bugüne kadar operasyonlarını sürdürdüler.

Hatta Türk Hava Yolları tarafından da kullanılan DLR adı verilen pilot yeterlilik testleri, Almanlar tarafından geliştirildi. Bu faciada hiç kuşku yok ki Lufthansa’nın, pilot seçimi ve kokpit düzeni hakkında yanıtlaması gereken çok soru var. Fransız savcılar, yardımcı pilotun kokpitte tek başına kaldığı anda kapıyı kilitleyip uçağı dağa çaktığını açıkladılar.

[[HAFTAYA]]

Bu gerçeğin ortaya çıkması üzerine Lufthansa ve diğer Avrupalı şirketler, uçuşun bütün aşamalarında kokpitte mürettebattan iki kişinin bulunmasını zorunlu hale getirme kararı aldı. THY bu kuralı uzun süredir uygulayan havayollarından biri. Pegasus da öyle. Standartları yüksek Alman Havayolu Kuruluşu’nda böyle bir olayın yaşanmasından çok ciddi sonuçlar çıkarmalıyız.

Havacılık asla “Bir şey olmaz” denilebilecek bir alan değil. En küçük bir şüphe, en önemsiz gibi görünen detay, hayati sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle uçan ekiplerin eğitimi, teknik personelin yetkinliği, uçakların bakımı, hatta yolcuların bilgi seviyesi toplam güvenlik açısından çok belirleyici. Ben, uçakta anormal bir ses duyan ya da gövdede sıradışı bir şey gördüğünde kabin ekibine bilgi veren yolcuları çok takdir ederim. Her yıl milyonlarca yolcu Türk havayolu kuruluşlarıyla ulaşımlarını sağlıyor. Gözler her bakımdan Türkiye’nin üzerinde. Havacılığımız olağanüstü hızlı büyüyor; ancak kültürü bu oranda gelişmiyor. Ülkemizdeki durumla ilgili aklımı kurcalayan çok şey var. Bunları başka yazılarımda anlatacağım.

* * *

CHP’nin bu seçimdeki en iddialı isimlerinden, Şişli eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül bu sabah CNN Türk’te konuğum. Program saat 10.00’da başlayacak. 7 Haziran seçimlerine CHP’nin nasıl hazırlandığını, ekonomi, dış politika gibi alanlarda partiler arası rekabeti ve Sarıgül’ün projelerini konuşacağız.
* * *

Bugüne kadar benimle yapılan en kapsamlı röportaj Men’s Fitness dergisinin bu ayki (mart) sayısında yayınlandı. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Mahmut Hayırlıoğlu’na POSTA Gazetesi’ni anlattım, CNN Türk yayınlarımdan, TRT Radyo 3’teki radyo programımdan ve geçmiş seyahatlerimden bahsettim. Çok keyif aldığım bir sohbet oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder