Hakan Çelik Birileri savaşmamızı istiyor herhalde
HABERİ PAYLAŞ

Birileri savaşmamızı istiyor herhalde

Türkiye’nin komşularıyla “sıfır sorun” hedefi doğrultusunda ciddi ilerleme sağladığı şu günlerde yeni silah alım haberleri çıkmaya başladı. Önce Amerika’dan rekor bir ödeme yaparak Patriot füzesi alacağımıza dair haberler geldi.

Sızan ilk bilgilere göre bu alımın bedeli 7.8 milyar dolar olacaktı. Genelkurmay Başkanlığı ise bu rakamın doğru olmadığını söz konusu füzeler için ödenecek paranın 1 milyar doları aşmayacağını duyurdu. Ne olursa olsun ayrılacak kaynağın büyüklüğü endişe verici diğer taraftan asıl can alıcı soru şu; “Biz bu füzeleri kime karşı kullanacağız?” Türkiye’de aklı başında herkes “Bu ekonomik kriz ortamında, milyonlarca yoksul insana iş ve aş üretmemiz gereken bir dönemde bu füzeleri ne yapacağız?” diye sesini yükseltmeye başlayınca hemen arkasından bir haber daha geldi.

Haberin Devamı

Yunanistan’ın İstanbul’u vurmak üzere 250 kilometre menzilli Fransız yapımı Scalp adında füzeler satın aldığı yazıldı! Bu haberin zamanlaması size de ilginç gelmiyor mu? Birileri bize “Evet Patriot füzesine ihtiyacımız varmış” dedirtmek istiyor. Bu çok belli. Peki, Yunanistan bu füzelerle Türkiye’yi vurmaya kalkar mı? Cevabını ben vereyim.

Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin kalkıp bu füzelerle İstanbul’u vurması için tamamen akli dengesini yitirmiş komutanların idaresine geçmesi gerekir. Yunanistan, İstanbul’u vurması halinde misliyle ve daha yakıcı şekilde karşılık göreceğini bilir. Böyle delice bir çatışma iki ülkeye de sadece yıkım ve acı getirir.

Avrupa’nın en yoksul iki ülkesi durumundaki Türkiye ile Yunanistan’ın böyle sonu belli olmayan bir savaşa girmesi tamamen çılgınlıktır ve bana göre tamamen ihtimal dışıdır. Yunanistan’daki siyasetçiler zaman zaman Türkiye karşıtlığını kullanıyor olsalar da bu yola asla girmezler. Türk devlet adamlarının da bu yola hiçbir zaman yönelmeyeceklerinden eminim.

Geride bıraktığımız yıllarda Türkiye ile Yunanistan arasında pek çok saçma şey oldu ama en azından iki ülkenin savaşmaması gerektiğini anladık. Üstelik gelinen bu nokta iki ülkenin bir numaralı komutanları tarafından da teyit edildi.

Haberin Devamı

Genelkurmay eski Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’ın Yunanistan’a yaptığı ziyaret kalıcı dostluğun sağlanması adına tarihi niteliktedir. İddialardan bir diğeri de Patriot füzelerinin İran tehdidine karşı Türkiye’ye geleceği şeklinde. İran ile dünya görüşlerimiz ve istikametlerimiz farklı olsa da bu ülkeyle savaşmayacağımızı da Türkiye’de herkes bilir.

Ankara’nın devlet geleneği de Tahran ile bir oldu bitti şeklinde çatışmaya girmeyecek kadar köklüdür. İran’ın elindeki füzelerle İstanbul’u ya da başka bir şehri vurması da düşünülemez.

Bütün bu gerçekler ortada olduğuna göre birileri kalkıp satılmak istenen bu füzelerin bizi kime karşı koruyacağını açıklar herhalde. İlk versiyonları 1969’da tasarlanan, üretimine 1976’da başlanan ve ilk teslimatları 1981’de yapılan Patriot füzelerinin bugünün koşulları için doğru bir tercih olup olmayacağı da bana göre ayrı bir tartışma konusudur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder