Hakan Çelik BMW'nin teknoloji devrimi
HABERİ PAYLAŞ

BMW'nin teknoloji devrimi

2011 sonunda pazara sunulacak yeni 3 Serisi ile bu segmentteki üstünlüğünü tekrar ele geçirmeyi hedefleyen BMW’nin yeni modellerinde kullanacağı teknolojiler gün ışığına çıktı. Hayatı kolaylaştıracak yenilikler önce 3 ve 6 serileriyle tüketiciyle buluşacak.

Almanya’nın en önemli otomobil üreticilerinden BMW, devrim niteliğindeki yeni teknolojileri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Güvenlik, eğlence sistemleri ve motor alanındaki yeni teknolojiler öncelikle yeni 3 ve 6 serisi modellerde kullanılacak. BMW bütün dünyada en çok satan lüks otomobiller arasında bulunan 3 Serisi’nin tamamen yenilenmiş versiyonunu 2011 yılında medyanın karşısına çıkaracak.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Araç yıl sonuna doğru 2012 model yılı etiketiyle bütün dünyada satışa sunulacak. BMW’nin halen üzerinde çalıştığı ve otomobil endüstrisinde bir devrim olarak nitelendirilen teknolojileri ise 2013 yılından itibaren satışa sunulacak araçlara standart ya da opsiyonel donanım olarak eklenecek. Yeni teknolojiler daha güvenli ve daha konforlu yolculuk sağlamayı hedefliyor.

Araçlar özellikle güvenlik söz konusu olduğunda sürücüden daha hızlı hareket ederek inisiyatif alacak. Bir başka yenilik ise eğlence sistemleriyle ilgili. Otomobil evdeki bilgisayara bağlanıp gerektiğinde oradan müzik indirebilecek ya da kendi bilgisayarındaki bir şarkıyı tek tuşla evdeki müzik sistemine gönderebilecek. İşte BMW’nin yakın gelecekte satışa sunacağı otomobillerinde yer alacak önemli teknolojik gelişmelerden bazıları:

ÇARPIŞMA ÖNLEYİCİ:

Aracın ön ve yan bölümlerine yerleştirilen laser algılayıcılar otomobilin yan şeritte giden başka bir araca tehlikeli şekilde yaklaşması durumunda devreye girerek aracı normal şeridine yerleştirecek.

MOBİLİTE ASİSTANI:

Gidilmekte olan istikametteki otoparkların doluluk durumunu bildirecek. Otobüs ve tren tarifelerini kontrol ederek uygun seçenekleri sesli ve görüntülü olarak aktaracak. Özellikle altyapısı uygun şehirlerde bisiklet kiralanabilecek adres ve noktaları bildirecek.

ILENA AKILLI NAVİGASYON:

Sistem, otomatik bir hesaplama yaparak gidilecek yöne en uygun üç alternatif rota belirleyecek. Mevcut motor özelliklerini hesaplayıp en ekonomik sürüş için uygun bir rota önerecek.

Haberin Devamı

EKONOMİK MOTORLAR:

BMW’nin yeni hibrid motorları şanzımanla daha uyumlu çalışarak enerji tüketimini minimuma düşürecek. Sürücünün gaza ve frene basmadığı durumlarda sistem motoru adeta devre dışı bırakarak yakıt ekonomisinde en iyi değere ulaşacak.

PARK KOLAYLIĞI:

Otomatik Park Teknolojisi sayesinde araç en dar yere bile kendi başına park edecek. Bu sistem uzaktan kumanda yardımıyla yapılacak. Bu elektronik opsiyonun, araca 2500 lira civarında ekstra bir maliyet getirmesi bekleniyor.

AKILLI ANAHTAR:

Otomobilin anahtarının içindeki çipe bir miktar para yüklenebilecek. Anahtar, kasalarda okutulduğunda alışveriş yapılabilecek. Rezervasyonu yapılmış otel odalarını açmak için kart okuyucu olarak bile kullanılabilecek.

HAREKETLİ E-MAIL:

Sistem, araç sahibinin bağlı bulunduğu ‘bilgisayar server’ı ile sürekli irtibat halinde olacak. Bu teknoloji sayesinde direksiyon başındayken e-mail almak mümkün olacak. Sürücünün dikkatinin dağılmaması için otomobil gelen e-mail’leri sesli olarak okuyacak, sürücü yine sesli olarak e-mail’lere yanıt verecek.

Haberin Devamı

AMULETT TEKNOLOJİSİ:

Özellikle yaya ve çocuk ölümlerinin önüne geçmeyi hedefleyen sistem sayesinde belli alıcılar yerleştirilen otomobil, park halindeki araçların arasından fırlayarak yola çıkan çocukları algılayacak ve otomatik olarak fren yapacak.

En kapsamlı trafik eğitimi projesi şimdi İstanbul’da

Türkiye’nin en uzun soluklu trafik güvenliği eğitim projesi ‘Sokakta İlk Adımlar’, bu yıl İstanbul’da tüm ikinci sınıf öğrencilerine ulaşacak. Böylece Türkiye’de en çok kazanın gerçekleştiği il olan İstanbul’da, çocuklar trafikte daha etkin biçimde korunmayı öğrenecek. Renault’nun TOTAL ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ile işbirliği yaparak sürdürdüğü ve bu yıl 9’uncu yılına giren proje çerçevesinde bugün katılımcı firmalar İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir uygulama protokolü imzalayacak. Ayrıca Sokakta İlk Adımlar’ın 9 yılda geldiği nokta ile gelecek hedefleri kamuoyuna açıklanacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder