Hakan Çelik Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asker - Sivil ayrımı kalktı
HABERİ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asker - Sivil ayrımı kalktı

Yeni hükümet sistemini ve kabineyi değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, halen kendisine bağlı olan Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanabileceğini söyledi. Erdoğan, “Çift başlılığın olması doğru değil. Sivil-asker gibi bir yaklaşım kalmamıştır, aşılmıştır” dedi.

İLERİDE İKİNCİ YARDIMCIYI ATAYABİLİRİM

■ Yeni sistemin ilk kabinesinde dikkat çeken özelikler var. Önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile başlayalım. Birçok isim konuşuldu. Nasıl karar verdiniz? Tek yardımcı ile mi çalışacaksınız?

Fuat Oktay Bey özellikle Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde, AFAD’daki çalışma döneminde başarılı bir isimdir. Amerika’da önemli yerlerde çalıştı. Ben endüstri mühendislerine çok dikkat ederim, devlet yönetimlerinde de başarılı olurlar. Fuat Oktay üretimi ve katkısı ile MGK’larda yaptığı sunumlar ile hep dikkatimi çekmiştir. Bunun burada da yansıyacağına inanıyorum. Şu anda bir başkan yardımcısı olarak atadık, ama ileride bir ikinci başkan yardımcısı atama durumum da olabilir. Bir mesafe alalım, nerede bir aksama oluyor olmuyor bakarız. Gerekli görürsek adım atarız.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asker - Sivil ayrımı kalktı

TATSIZLIK OLMASIN DİYE KURCALAMADIK

■ Kabinede en dikkat çeken isimlerden biri Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar. Genelkurmay Başkanı’yken Savunma Bakanı olarak görevlendirilmesinde ne etkili oldu?

Genelkurmay Başkanı’nın yetkilerinde bir değişiklik olacak mı? Genelkurmay Başkanlığı Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanabilir mi? Bağlanabilir, hiçbir manisi yok. 2014 yılı sonunda Avrupa Birliği müktesabatına göre Genelkurmay Başkanlığı’nı Milli Savunma Bakanlığı’na bağlama süreci ve gerekliliği vardı. O günden bugüne, biz Avrupa Birliği müktesabatında bir tatsızlığa fırsat vermeyelim diye bu işi pek kurcalamadık. Ama yeni yönetim sistemi içinde bu konuyu arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Çift başlılığın olması doğru değil. Bunu artık bir yoluna koymamız lazım. Gerek Hulusi Akar Paşa’nın gerek Yaşar Güler Paşa’nın ve Ümit Dündar Paşa’nın birbirleri ile olan gönül bağları ve birliktelikleri ‘şüpheci nazar’ ile bakma gibi bir durumu ortadan kaldırmıştır. Sivil-asker gibi bir yaklaşım kalmamıştır, aşılmıştır. Milli Savunma Bakanı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin arasındaki ilişkiler çok daha dayanışmacı olacaktır. İnanıyorum ki karar alma sürecinde de bir sekteye fırsat vermeyecektir.

Haberin Devamı

MALİYE VE HAZİNENİN AYRILMASI HATAYDI

■ Ekonomi yönetimi dikkat çekici. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Berat Albayrak getirildi. Ekonomi yönetimindeki atamaların gerekçelerini anlatır mısınız?

Hazine Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nı birleştirdik. Devlet bankaları da Merkez Bankası da artık bu bakanlıkla ilintili hale geldi. Berat Albayrak Bey’in finans sektörü ile hem pratikte hem de teoride geçmişi var. Özel sektörde başarıyla çalışmış, son dönemlerde Marmara Üniversitesi’nde bu konunun dersine girmiş. Böyle bir geçmişi olmuş bir arkadaşımız olması sebebiyle bu işi çok daha seri derleyip toparlayacağına ve başarıyla yürüteceğine inanıyorum. Maliye ve Hazine bakanlıkları geçmişte zaten tek bir bakanlıktı, sonradan ayrıldı. Ama o uygulama fayda getirmedi, zarar getirdi. Maliye hazineden, hazine maliyeden ayrı hareket ediyordu. Aslında bunlar bir bütünün parçaları. Şimdi biz bunun neticelerini gördük ve birleştirmeyi uygun bulduk. Bu adımla birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı, devlete finans temininde çok daha güçlü bir kaynak oluşturacak.

Haberin Devamı

■ Mehmet Şimşek’in kabinede yer almaması yabancı basında olumsuz yorumlar yapılmasına sebep oldu. Bu konuda bir değerlendirmeniz var mı?

Yabancı basının yaklaşımlarına göre hareket etmek doğru değil. Dolayısıyla, onların yaklaşımlarını pek umursamıyorum. Kaldı ki yabancı basın, bizim için hiçbir zaman hayırlı rüyalar görmemiştir. Kredi derecelendirme kuruluşlar, biz tırmanıştayken bile bize hep eksi verdi. Buna karşılık, komşuda dibe vurma var; ama bir bakıyorsunuz komşuyu dört derece birden yükseltiyor. Biz onların açıklamalarına değil, kendi işimize bakalım. Türkiye iyi yolda. Yatırımlarımız ortada. Uluslararası kuruluşların Türkiye’de yatırım yapanlara kredi vermesi de bunu gösteriyor. Nitekim 18 Mart Köprüsü’nün finansmanını dışarıdan temin ettik. Hatırlarsanız, üçüncü havalimanını başta engellemeye kalkışmışlardı. Önce yerli bankalarımız finansör oldu, baktılar ki bu iş kalmayacak, ‘bizi de oraya katın’ demeye başladılar. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz, kesiyoruz. Sonradan onlar da arkamıza takılıyorlar zaten. Bundan sonra çok daha iyi olacak.

GÖRECEKSİNİZ DOLAR DA FAİZ DE DÜŞECEK

■ Siz kabineyi açıklamadan dolar kuru 4.50’ye kadar geriledi. Sonra 4.75’e fırlatıldı. Hazinenin ihalesinde faiz yüzde 20 civarında gerçekleşti. Yeni sistem başlarken negatif operasyon çekildiği kanaatinde misiniz?

Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Yeminden sonra devir teslim başladı. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz. Ben eminim, sadece devlet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır.

2-3 BAKAN YARDIMCISI OLABİLECEK

■ Bakan yardımcıları nasıl olacak?

Bakan yardımcıları birden fazla olabilecek, bazılarında ikiyi, üçü zorlayacağız. Bakanlıkların güçlü olması lazım. Personelde ciddi manada üst düzey yönetici azaltacağız.

■ Millet Bahçeleri ve Kıraathaneleri ile ilgili çalışmalar başladı mı?

Millet Bahçeleri projesini hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile hem de belediyelerle yürüteceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de Millet Kıraathaneleri’ni süratle yapacağız. Bunun için Mili Emlak Genel Müdürlüğü’nü, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan aldıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrettik. Millet Kıraathaneleri il, ilçelerin büyüklüklerine göre yapılacak. Amacımız gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarmak, okuma alışkanlığı kazandırmak. Kitap, dergi okurken, çayı, kahvesi, keki olsun...

YETKİ KARMAŞASI OLMAZ HEPSİ BANA BAĞLI

Kurullar, ofisler, bakanlar arasında yetki karmaşası olur mu?

Yok olmaz, o konuda hiçbir endişem yok. Kurullar ve kurumların hepsi bana bağlı. Tümünde birer vekilim var. Benim katılamadığım toplantıları onlar yönetecek. Kurulların ilgi alanları daha çok bakanlıklarla paralellik arz eden konular olacak. Mesela Yerel Yönetim Politikaları Kurulu... Bunun hem Çevre ve Şehircilik hem de İçişleri Bakanlığı ile ilişkisi var. Ayrıca ofisler var. Örneğin Finans Ofisi. İcrai yanı var. Doğrudan Cumhurbaşkanı’na bağlı çalışacak. Dünyadaki para üreten yerlerle ilişki kurarak Türkiye’ye para getirme gayreti içinde olacak.

MUHALEFET BİZE DEĞİL KENDİNE ZARAR VERDİ

■ CHP ve HDP’nin sizin ve bakanların yemin törenindeki tutumları için ne diyeceksiniz?

Muhalefetin bu tür yaklaşımları kendilerine zarar verir. Bize hiçbir zarar vermez. Bunların hepsi milletin gözü önünde oluyor. Tayyip Erdoğan cumhurun başkanı olarak oraya inmiştir ve 26 milyon 334 bin kişinin oyunu almıştır. Kabul et, etme bu 26 milyon 334 bin kişiye saygısızlıktır. Milli Savunma Bakanımız ne yaptı? Teröre karşı mücadelesini verdi. Süleyman bey ne yaptı? Teröre karşı, dış güçlere karşı amansız mücadele verdi. Şimdi bu mücadeleyi verenlere karşı eğer bir ittifak oluşuyorsa, bu onların gerçek kimliklerini göstermesi bakımından çok önemli.

'BAKANLARIM DÜNYAYI İYİ TANIYOR'

Kabinede iş dünyasından birçok isim var. Bu atamalarınızın gerekçesini anlatır mısınız?

Bu arkadaşlarımız dünyayı iyi tanıyorlar, dünya ile entegre olmakta bir sıkıntıları yok. En büyük özellikleri dürüstlükleridir, ehliyet ve liyakatleridir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirdiğimiz arkadaşımız Mehmet Ersoy, turizm sektörü içindeki neredeyse bir numara operatördür. Davet ettik, kırmadı, görevi üstlendi.

■ Ticaret Bakanlığı’na getirdiğimiz Ruhsar Pekcan sektörün içinde bir iş insanı. DEİK ile TOBB ile yoğun çalışmaları olan bir isim. Kendisine inanıyorum, ondan da çok şey bekliyorum. Odalarla ithalat-ihracat konularında yoğun çalışmaları olacak.

■ Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya “Arkadaş işinin başından geleceksin” dedik. Ben bir DEİK toplantısında “Burada babayiğitler çıksın, dışarıdan kuru sıkı atmaya benzemez, gelin elinizi taşın altına koyun” demiştim. Sonra da “Madem sağlık sektöründen şikayetin var, o zaman gel sen de bu işin içine gir, hem bu şikayetleri ortadan kaldıralım, hem de özel sektör mantığını devlette daha hakim hale getirelim” dedim. Sağ olsun o da kırmadı. OKULLARINDA BAŞARI GRAFİĞİ YÜKSEK

■ Milli Eğitim Bakanlığı’na da Ziya Selçuk Bey’i getirdik. Benim ilk dönemimde MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı idi. Onun da akademisyenlik hayatı var, ayrıca okulları var. Okullarında başarı grafiği yüksek. Oradaki başarılarını devlet okullarımıza hakim kılmasını temenni ediyorum.

■ Gıda Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin babasından genlerine işlemiş bir başarı var. Gıda sektöründe önemli görevlerde bulundu, ekonomi dünyasını da iyi bilen bir isim. Sevk-i idare kabiliyeti olan bir arkadaşımız. Benim ordinaryüs Prof. Reşat Kaynar Hocam vardı, bir gün derste “Türkiye’nin en önemli eksiği sevk-i idareci eksikliği” derdi. Yani bugünkü hali ile organizatör.

■ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da çok önemli. Berat Albayrak’ın bakanlığı dönemindeki müsteşar Fatih Dönmez sektörün içinde başarılı bir arkadaşımız.

GAYRETLİ, ZEKİ... ATOM KARINCA DİYEBİLİRSİNİZ

■ Mustafa Varank’ı zaten tanıyorsunuz. Sanayi ve Teknoloji Bakanı’mız ODTÜ mezunu, Amerika’da yüksek lisans öğrenimi oldu. Gayretli, pratik, zeki, tuttuğunu koparır; atom karınca diyebilirsiniz.

■ Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’mız Zehra Zümrüt Selçuk çok zeki, farklı yerlerde eğitim görmüş, iyi bir istatistikçidir. Kadın istihdamı ile ilgili önemli çalışmaları var. Aslında ben onu en son İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı SESRIC’de Genel Sekreterliğe direktör olarak teklif ettim. Ama kabine gündeme gelince bundan vazgeçelim dedik. Ben Fatma Betül Sayan Kaya Hanım’dan, Jülide Sarıeroğlu’ndan da çok memnundum; ama parlamentodan kabineye çok fazla isim çekmeyelim istedik.

SAAT MEFHUMU OLMAYAN ÇOK ÇALIŞKAN BİR İSİM

■ Gençlik ve Spor Bakanlığı’na getirdiğimiz Mehmet Kasapoğlu Spor Toto’nun başındaydı. Amerika’da eğitim yaptı, Spor Toto’da bize çok ciddi katkıları oldu. Bakanlıkta da başarılı olacağına inanıyorum.

■ Ulaştırma Bakanı’mız Cahit Turhan daha önce Karayolları Genel Müdürlüğü yapmış, özel sektörde üst düzey yöneticilik yapmış, çok çalışkan, dürüstlüğü ile bilinen, saat mefhumu olmayan bir isim.

EMLAK KONUT'U UÇURDU PARAYI İYİ YÖNETİR

■ Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u Emlak Konut’tan aldık.

Emlak Konut’un onunla nasıl uçtuğunu biliyorsunuz. İnsanı, parayı iyi yöneten bir arkadaşımız. ‘İmar barışı’ olayımız var. İmar barışını iyi takip edecek, teslim aldığı noktadan çok daha iyi noktaya götürecektir.

■ Dışişleri Bakanlığı’nda Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanlığı’nda Süleyman Soylu, Adalet Bakanlığı’nda ise Abdülhamit Gül devam ediyor. Her biri görevlerinde kendilerini ispatlamış arkadaşlarım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder