Hakan Çelik Cumhurbaşkanlığı'nda çok yönlü bir sözcü
HABERİ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanlığı'nda çok yönlü bir sözcü

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dr. İbrahim Kalın pazar günü CNN Türk’teki Hafta Sonu programıma konuk oldu. Tarih eğitimi almış olan Kalın uluslararası ilişkileri çok yakından takip eden, iyi derecede İngilizce konuşan, farklı alanlarda kitapları bulunan bir isim.

Doktorası Amerika’da, George Washington Üniversitesi’nden. Tansiyonun en yüksek anlarında bile sakinliğini muhafaza edebilmesiyle tanıyorum kendisini. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dış ziyaretlerinin neredeyse tamamında yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile diğer kurumlar arasındaki koordinasyondan, belli politikaların belirlenmesine kadar bir dizi alanda önemli rol üstleniyor. Ayrıca düzenli aralıklarla basın ve kamuoyuyla iletişim faaliyetleri düzenliyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın Çankaya Köşkü’nde olduğu dönemde bu pozisyon etkili şekilde kullanılmıyordu. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı ve makamın Beştepe’deki Külliye’ye taşınmasıyla birlikte “sözcülük” pozisyonu daha etkili ve aktif hale dönüştürüldü.

Zira İbrahim Kalın önemli konularda devletin ne düşündüğünü paylaşabilecek yetkinlik ve sorumlulukta bir kişi olarak belli aralıklarla karşımıza çıkıyor. Kalın bu paylaşımları yaparken hükümetin çeşitli organları ve Dışişleri Bakanlığı ile de irtibat halinde oluyor.

Nitekim pazar sabahı yayınlanan programda Almanya’nın PKK ve FETÖ konusundaki tavrı hakkında çok sert mesajlar verdi. İbrahim Kalın, Almanya’nın PKK ve FETÖ terör örgütünü açıkça kolladığının ortaya çıktığı görüşünde. Almanya ve Türkiye’nin her alanda yoğun işbirliği yapıyor olması Ankara’nın radikal karşılıklar vermesini güçleştiriyor.

Peki bu ortamda Cumhurbaşkanı Erdoğan “vatandaş buluşmaları” kapsamında Almanya’yı ziyaret edebilir mi?

Erdoğan Almanya’yı yüksek sesle ve cesaretle eleştiriyor, açıkça Alman tarafının hatalarını yüzüne vuruyor. İbrahim Kalın’ın açıklamalarından Cumhurbaşkanı’nın Almanya’ya gitme ihtimali bulunduğunu anlıyorum. Fakat bunun için Berlin hükümetinin ilişkilerin geleceğine değer verdiğini gösteren, ciddi açıklamalar yapması gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığında çok yönlü bir sözcü



İbrahim Kalın, güncel ekonomi ve politika gündeminin yanı sıra sanat ve kültürle de yakından ilgili. Son kitabı “Ben, Öteki ve Ötesi” adını taşıyor. İslam- Batı İlişkileri Tarihine Giriş alt başlığıyla yayınlanan kitap İnsan Yayınları’ndan çıktı.

Cumhurbaşkanlığında çok yönlü bir sözcü

Kimi zaman çatışmalı çoğu zaman da çekişmeli geçen iki medeniyetin ilişkilerini ele alan kitap farklı ülkelerdeki okurlardan büyük ilgi görmüş. Bir başka kitabı “Akıl ve Erdem” ise Küre Yayınları etiketini taşıyor. İbrahim Kalın’ın kısa süre önce Yavuz Bingöl’le birlikte 15 Temmuz şehitleri için seslendirdiği türküler TRT1’den yayınlanmıştı.

Cumhurbaşkanlığında çok yönlü bir sözcü


Kalın bu kez de bir Kıbrıslı ozanın bestelediği “Güzel Seni Çok Özledim” türküsü için kamera karşısına geçti. Hazırlanan siyah-beyaz klibi çok beğendim ve ilk kez CNN Türk ekranlarında yayınladım. Türkiye’nin gündemi normale döndüğünde Kalın’la siyasetin yanı sıra çok keyifli kültür-sanat sohbetleri yapabileceğimizi düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder