Hakan Çelik Dev anlaşma
HABERİ PAYLAŞ

Dev anlaşma

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 ülkeyi kapsayan Afrika gezisinin ilk durağı olan Cezayir’de 7 ortaklık ve işbirliği anlaşması imzaladıklarını söyledi. Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ile Türk şirketler Adana’da 1 milyar dolarlık tesis kuracak.


EN BÜYÜK ORTAK


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 ülkeyi kapsayan kuzeybatı Afrika gezisinin ilk durağı Cezayir’de temaslarda bulundu. 19 yıldır Cezayir Cumhurbaşkanı olan Abdulaziz Buteflika (81) ile görüşmesinin ardından konuşan Erdoğan, iki ülke arasında 7 ortaklık ve işbirliği anlaşması imzalandığını belirtti. Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticari ortağı olan Cezayir ile 3.5 milyarlık ticaret hacmini, kısa vadede 5 milyar dolara, ardından da 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan şunları söyledi:


CARİ AÇIĞI DÜŞÜRECEK


“Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ile Türk şirketler Rönesans ve Bayegan arasında Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde 1 milyar dolarlık petro-kimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldı. Yılda 450 bin ton polipropilen üretecek bu tesisin ham maddesi Cezayir’den tedarik edilecek. Bu tesisin faaliyete geçmesi ülkemizdeki cari açık noktasında olumlu katkı sağlayacak. Fabrika dışa bağımlılığı yüzde 25 oranında azaltacak. Türk şirketleri Cezayir’de en çok istihdam sağlayan şirketlerin başında geliyor.”

ABD ile 8 Mart'ta Münbiç toplantısı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın 15-16 Şubat’taki Ankara ziyaretinde, ikili ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla; Suriye, FETÖ ve Irak meseleleri üzerine 3 komite kurulmuştu. Suriye komitesi, 8-9 Mart’ta Washington’da ilk toplantısını yapacak. Suriye komitesinin öncelikli gündemi; Türkiye’nin Münbiç’i, PYD/YPG’den arındırma talebi. İki taraf da Münbiç sorununun öncelikli olduğunu açıklamıştı. Diğer komitelerin toplantı tarihleri henüz belli olmadı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder