Hakan Çelik DİSK ve TÜSİAD'ın tutumu örnek olmalı
HABERİ PAYLAŞ

DİSK ve TÜSİAD'ın tutumu örnek olmalı

Haberin Devamı

Terör sorunu geçen 25 yılda Türkiye’yi o kadar yordu ve tüketti ki, bugün farklı kesimlerin demokratik açılım sürecine heyecanla katkı sağlamaya çalışması beni umutlandırıyor.
Normal koşullarda dünya meselelerine çok farklı bakan kişi ve kurumlar ilk kez bir sorunun çözümü konusunda benzer görüşler dile getiriyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK ile Türk Sanayici ve İşadamları Derneği TÜSİAD uzun yıllar Türkiye’de üretim ilişkisinin iki zıt kutbunda yer aldı. Neredeyse hiçbir konuda anlaşamadılar.
TÜSİAD, üretimin devam edebilmesi için sermayenin korunması gerektiğini savundu, DİSK ise bu gerekçenin öne sürülerek emeğin sömürülmesine karşı çıktı.
DİSK emeğin özgürleşmesi için yıllarca mücadele verdi. TÜSİAD için ise birinci öncelik liberal bir siyasi ortamda yatırımların önündeki
engellerin kaldırılmasıydı.
Oysa şimdi her iki kurum da sivilleşme, demokratikleşme ve özgürlükler konusunda neredeyse aynı çizgide. Dünden farklı olarak bugün, meseleleri çözmek yönünde daha güçlü bir demokratik olgunluğa sahibiz.
DİSK ve TÜSİAD arasındaki bu tutum benzerliği, sorunun çözümü sürecinde CHP ve AK Parti’nin ortak bir noktaya gelmesi kadar önemlidir.
Diğer sivil toplum örgütleri de bu sürece mümkün olduğunca katkı sağlamaya çalışıyor.
Şanlıurfa’daki Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında hükümetin 8 bakanıyla birlikte yerel yetkililerin sorunlarını dinleyenler arasında TÜSİAD’dan Hamdi Akın ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da vardı. TOBB, Türkiye’nin en büyük meslek örgütü. Geri kalmış bölgelere
yönelik ekonomik potansiyelin harekete geçirilmesinde TOBB’un belirleyici rolü olacak.
Uzlaşma zemininin bir tarafında Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal gibi aydınlar, diğer tarafında TÜSİAD, DİSK gibi binlerce üyesi olan kurumlar ve
medya var. Çözüm halkasının diğer ucunda ise AK Parti ve CHP yer alıyor.
Akşam’dan İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik, hükümet ile ana muhalefetin belli bir uzlaşma zemini bulabileceklerinin ilk sinyallerini verdi.
Eğer hedef kalıcı bir barış ortamı yaratmaksa bunda herkesin payı olmalı. Bence bunun için sonuna kadar mücadele etmeye değer.
Ankara Radyosu tarafından hazırlanan TRT Radyo 1’deki “Gündem” programında bu sabah 08.00-09.00 arasında siyasetteki gelişmeleri
değerlendireceğim. İstanbul frekansı 95.6 Ankara frekansı ise 93.3 olan radyonun yayınlarını
www.trt.net.tr üzerinden de dinlemek mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder