Hakan Çelik Donald Trump
HABERİ PAYLAŞ

Donald Trump

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlık seçimini Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın kazanmasının Türkiye için orta ve uzun vadede daha iyi olacağı görüşündeyim. Umarım bu süre içinde yaşanacak gelişmeler beni yanıltmaz.

Neden mi böyle düşünüyorum? Önümüzde parçalanmış bir Ortadoğu var. Gelişmeler Türkiye’nin bütünlüğünü de tehdit ediyor.

Sınırımızdan geçen 3 milyon sığınmacıya evsahipliği yapmak durumunda kaldık. ABD-Türkiye ilişkileri dibe vurdu. Neredeyse her konuda anlaşmazlık yaşıyoruz. Demokrat Parti’nin bıraktığı mirasa bakınca Donald Trump beni daha az korkutuyor.

Washington-Ankara ilişkisi zaten bugünkünden daha kötü bir seviyeye gidemezdi. Şimdiki Başkan Barack Obama’nın ilk ziyaret ettiği ülkelerden birinin Türkiye olması beni umutlandırmıştı.

Fakat Obama özellikle ikinci başkanlık döneminde o kadar çok hata yaptı ki. Neredeyse Türkiye’nin hiçbir hassasiyetini dikkate almadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile defalarca bir araya gelmesine rağmen ikili görüşmelerde mutabık kalınan konuların çok azında adım attı.

Verdiği birçok sözü tutmadı. Demokrat Başkan Barack Obama müttefiki Türkiye ile çok az alanda işbirliği yapıyor. Kritik teknolojilerin transferine izin vermiyor. Buna karşın Türkiye’de yıllardır terör eylemleriyle kan döken PKK’nın Irak ve Suriye’deki uzantılarına silah sağlıyor.

PYD-YPG eksenine politik destek vererek Irak ve Suriye’nin parçalanma sürecini hızlandırıyor. Obama döneminde dünya herkes için çok daha güvensiz bir yer haline geldi. FETÖ ile mücadele konusunda da Obama yönetimi Türkiye’nin yardım çağrılarına yanıt vermedi.

Hillary Clinton bu dönemde dışişleri bakanlığı yaptı, kötü sonuçlarda onun da sorumluluğu var.

Hillary Clinton seçilseydi Amerika’nın eleştiri getirdiğim politikaları aynen devam edecekti. Trump’ın islamofobik ve yabancı düşmanı yaklaşımı, kampanyanın başında Ankara’yı çok rahatsız ediyordu.

Ancak Cumhuriyetçi aday tutumunu yumuşattı. Ankara da yeni dönemde Türkiye’nin tezlerini daha çok anlatma kararı aldı. Trump ile birlikte Türkiye için de yeni bir başlangıç fırsatı oluştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder