Hakan Çelik Erdoğan’dan sürpriz hamleler gelebilir
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan’dan sürpriz hamleler gelebilir

Haberin Devamı

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil edeceği İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesi için Kazakistan’ın başkenti Astana’dayız.

Arakan Müslümanlarına yardım götürmek için Türkiye’den daha önce hareket eden ve kamplara ulaşan Emine Erdoğan ve beraberindeki isimlerle Astana’da buluştuk. Saçma sapan işlere su gibi para akıtan Arap dünyası bir kez daha büyük bir sorun karşısında ilgisiz ve etkisiz.

Müslüman dünyasının diğer meselelerinde olduğu gibi Türkiye ön safta çözüm için gayret gösteriyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Bangladeş’in Arakan’dan kaçanlara kapıları açması halinde Türkiye’nin yardım sağlayacağını açıklamıştı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana’da İİT zirvesine katılacak ancak çatışma bölgeleriyle ilgili temaslar da önemli. Zira kısa süre sonra burada Suriye’nin geleceği konusunda bir kritik toplantı daha yapılacak.

Rusya, İran ve Türkiye’nin başını çektiği grup kan gölüne dönen ülkeye Astana görüşmeleriyle barış getirmeye çalışıyor. İşin ilginç yanı Türkiye bir NATO üyesi olmasına rağmen son dönemeçte bölge ülkeleriyle daha yakın işbirliği yapıyor. Özellikle Ankara-Moskova ve Tahran arasındaki bu yakınlaşmanın ABD’yi rahatsız ettiği bir gerçek.

Türkiye’nin müttefiki ABD, Erdoğan’ın bütün uyarılarına rağmen Suriye’de PKK’nın uzantısı durumundaki YPG ile işbirliği yapıyor. Hatta bu işbirliğiyle YPG Amerika’nın bölgedeki kara ordusu haline geldi. İşte, bu karmaşık ortamda Erdoğan gelecek hafta da Birleşmiş Milletler zirvesine katılmak üzere New York’a gidecek. Türkiye ile ABD arasında sözünü ettiğim tercihlerden ötürü gerginlik had safhada. Üstelik sıkıntı birden fazla cepheye yayılmış durumda.

Erdoğan’ın korumaları hakkındaki dava süreci, koruma ekibine silah satmama kararı, örtülü ambargolar, FETÖ konusundaki duyarsız tutum, iki başkenti hayli uzaklaştırmış durumda. Diğer taraftan ABD Kongresi’ne sürekli Türkiye karşıtı karar tasarıları getiriliyor...

Erdoğan’ın ABD programının gündemi bir kez daha çok ağır. BM zirvesi ikili bir ziyaret niteliği taşımıyor. Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump ile bütün meseleleri ele alacağı geniş kapsamlı bir toplantı yapamayabilir ancak yönetimin etkisizliğinden duyduğu hayal kırıklığını bizzat aktaracağı kesin.

ABD son aldığı Zafer Çağlayan kararıyla Türkiye’yi İran ambargoları üzerinden de sıkıştırmaya kalkarsa ilişkiler ciddi yara alacak demektir.

Bu alanlarda tıkanıklıklar aşılamazsa ben Erdoğan’dan sürpriz hamleler gelebileceğini düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder