Hakan Çelik Erdoğan ve Gül'e muhasebe fırsatı
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan ve Gül'e muhasebe fırsatı

Tarihi bir güne daha tanık olduk. Önce TBMM’de, sonra Anıtkabir’de, ardından Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde... Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la çok ses getirecek bir dönem başlıyor. “Kendi teamüllerimle geliyorum” diyen Erdoğan yine tartıştıracak, konuşturacak, dikkatleri üzerinde toplayacak. Şu an için bir anayasa değişikliği yok ama Erdoğan’ın “partili cumhurbaşkanı” gibi hareket edeceğine dair güçlü işaretler var. Muhalefet ve Erdoğan belli ki çoğu zaman karşı karşıya gelecek. Bunun ilk işareti ilk dakikada yaşandı. CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay tepki gösterdiği TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e kitapçık fırlatırken yaklaşan dönemin kodları hakkında fikir verdi. CHP bazı eleştiri ve itirazlarında haklı olabilir. Tepkinin böyle bir yöntemle ortaya konmasını ise kesinlikle doğru bulmuyorum.

Haberin Devamı

***

Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın Köşk’teki konuşmada “Abdullah Gül’ün fikir ve tecrübelerinden istifade arzusundayım” sözü pek siyasete davet içermiyor gibiydi. Sanki “akil insan” profili tarifi yapıyordu. Katıldığı televizyon programlarında, Abdullah Gül’ün partisine dönmesine kimsenin itirazı olmayacağını söylemişti. Ancak AK Parti Kongresi’nin 27 Ağustos’ta yapılması Gül’e devam etme imkânı vermiyordu. Gül ile Erdoğan’ın dünkü törende birbirleri hakkındaki zarif sözlerine karşın bugün gelinen noktada görüş ayrılığı yaşadıkları görülüyor. Dış politikadan devletin yapısına, temel hak ve özgürlüklerin kullanımından partinin geleceğine kadar bir dizi konuda makas ciddi olarak açıldı. Gül, partinin başına dönse yakın gelecekte Erdoğan ile arasında gerginlik ortaya çıkabilecekti. Anlaşılan o ki, 40 yıllarını bir arada geçiren Türk siyasetinin bu iki önemli isminin bir süre ayrı olmaları, karşılıklı muhasebe yapma imkânı verecek.

***

Yeni kabinenin kimlerden oluşacağı, Ankara gündeminin en merak edilen konusu. Son dakika itibarıyla hissettiğim: Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Mustafa Şentop, Mahir Ünal, Nurettin Canikli, Binali Yıldırım yeni kabinede yer alabilir. Üçüncü dönem kuralına takılanlar ve farklı nedenlerden ötürü performansları yeterli bulunmayan bazı isimlerle yollar ayrılıyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın hükümette yer almaya devam edeceğini tahmin ediyorum, aksi benim için sürpriz olur. Ali Babacan, Emrullah İşler, Bekir Bozdağ, Mevlüt Çavuşoğlu, Ömer Çelik, Mehmet Müezzinoğlu, Efkan Ala, Taner Yıldız, Çağatay Kılıç mutlaka kabinede yer alacağını düşündüğüm diğer bakanlar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder