Hakan Çelik Ford'dan akıllı fabrika devrimi
HABERİ PAYLAŞ

Ford'dan akıllı fabrika devrimi

Haberin Devamı

Türkiye’de üretimde robot kullanan ilk şirketlerden biri olan Ford Otosan, ‘Endüstri 4.0’ çalışmalarına hız vererek, ‘akıllı fabrika’ konseptiyle otomotiv sanayisinde yeni bir dönem başlatıyor.27 yıl önce 11 robotla başlayan otomasyon serüvenine 1030 robotla devam eden Ford Otosan, Endüstri 4.0 çalışmalarına hız vererek ‘akıllı fabrika’ konseptiyle otomotivde ezberleri bozmaya hazırlanıyor.


Forddan akıllı fabrika devrimi

‘Hale, Jale, Lale’

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “1991’de Koşuyolu’ndaki fabrikadaki robotların sorumluluğu aralarında benim olduğum üç mühendise verildi. Benim üç robotum vardı. Robotları çalıştırmak namus meselesiydi. Onlara Hale, Jale, Lale isimlerini verdim. Robotlara isim takmayı bugün de seviyorum. Mesela İnönü Kamyon Fabrikası’ndaki bir robota hassas bir işlem yapması nedeniyle ‘İpek’ adını verdim” dedi. Haydar Yenigün’ün verdiği bilgiye göre yeni modellerin (yeni Transit, Tourneo Custom, Tourneo Courier ve Transit Custom) devreye gireceği 2022 yılı milat olacak. Fabrikanın tam kapasite olarak hayata geçmesi 3 yılı bulacak ve 2025’te tamamlanarak, ‘Akıllı fabrika’ uygulaması başlayacak.

SÜREÇLER KISALIYOR

Sektörde 3-4 yıl olan ürün geliştirme süresi, tüketicilerin değişen talepleri nedeniyle hızla kısalıyor. Endüstri 4.0 ile geleneksel imalat sanayisi yerini, bilişim teknolojileriyle entegre üretim sistemlerine bırakacak. Ford Otosan, tüm fabrikayı ekipmanlarıyla birbirine bağlamayı hedefliyor. Lojistikten üretime kadar geniş bir alanı kapsayan bir zincir olan sistemde üretim yapıldığı sırada imalatçılar üretim için ihtiyaç olan malzemelerin bilgisini alarak buna göre malzeme sevkiyatını sağlıyor.

10 YENİ ELEKTRİKLİ TOYOTA

Hibrit teknolojisinin öncüsü Toyota, elektrikli motora sahip 10 yeni modeli 2020’ye kadar tanıtacak. Bu modellere ek olarak ilk kez Çin’de tanıtılacak dışarıdan şarj edilebilir Plug-in Hybrid (PHEV) modeller de olacak. Bu modellerin üretimi de Çin’de yapılacak.

Forddan akıllı fabrika devrimi

Toyota, CO2’nin azaltılması, hava kalitesi ve enerji çeşitliliği konusunda yeni teknolojiler geliştirmeye de devam ediyor. Yeni otomobillerde sıfır emisyon hedefiyle yola çıkan Toyota, 2050 yılında, emisyon oranını 2010’a göre yüzde 90 düşürmeyi amaçlıyor.

MERCEDES A SEDAN

Mercedes’in en son teknolojiyle donattığı tamamen yeni A Serisi’nin uzun gövdeli sedan versiyonu Çin’de tanıtıldı. ‘A Serisi L Sedan’ adıyla tanıtılan yeni otomobil, A Serisi teknik özelliklerini daha geniş bir hacim bekleyen müşterilerle buluşturuyor. Otomobil şimdilik sadece Çin’de satılacak. Türkiye’de ise A Serisi’nin hatchback ve klasik boyuttaki sedan versiyonları satışa sunulacak. Mercedes A Serisi ailesini cep telefonları ve internetle tamamen entegre, akıllı bir otomobil olarak lanse ediyor.


Forddan akıllı fabrika devrimi

EN HIZLI SUV

Nissan’ın kompakt modeli Qashqai, alışılmışın dışında bir alanda rekor kırarak 381 km ile dünyanın en hızlı SUV’u oldu. Uzmanlığı Nissan GT-R modifikasyonu olan Severn Valley Motorsport (SVM), alanının dışına çıkarak bir Nissan Qashqai’yi modifiye etti. Şirket, projeye 2014’te Qashqai ve Gt-R’nin motoru ile başladı ve 3.8 litre hacimli V6 silindirli Biturbo motoru Qashqai’ye adapte etti. GT-R’de kullanılmak üzere modifiye edilen motor, 1100 beygir güç üretiyordu. SVM, 21 Nisan’da Britanya’nın önde gelen yüksek hızda sürüş etkinliklerinden Vmax200’e özel geliştirdiği Qashqai-R ile 381 km hıza ulaşarak Qashqai’ye dünyanın en hızlı SUV’u unvanını kazandırdı.


Forddan akıllı fabrika devrimi

Sıradaki haber yükleniyor...
holder