Hakan Çelik Gül'den NATO'ya: İslam düşman değil
HABERİ PAYLAŞ

Gül'den NATO'ya: İslam düşman değil

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO zirvesine katılmak üzere gelecek hafta Amerika Birleşik Devletleri’nin Chicago şehrine gidiyor. Chicago buluşması, 60. yaşını geride bırakan NATO’nun kapsam ve içerik açısından en büyük zirvesi. Ancak zirve Türkiye açısından kolay geçmeyecek. Çünkü NATO’nun görev yaptığı çatışma bölgelerinin neredeyse tamamı İslam coğrafyasında. NATO’nun ‘İslam’la savaşıyor’ gibi bir görüntü vermesi Ankara açısından ciddi sıkıntı yaratıyor.

Buna karşın ittifak, nüfusunun önemli bölümü Müslüman tek üyesi Türkiye’nin duruşuna önem veriyor. Zirvenin gündemi el yakacak cinsten: Katılım krizi: Türkiye, zirvenin Afganistan ile ilgili bölümüne AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Von Rompuy’un katılmasını istemediğini açıklamıştı.
[[HAFTAYA]]

Fransa bu isimlerin katılması için bastırınca Türkiye “O zaman İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği de gelsin” demişti. Ancak Nicolas Sarkozy seçimi kaybedince Fransa da bu ısrarından vazgeçti ve bir kriz önlenmiş oldu. İsrail: Türkiye’nin bir başka blokajı İsrail’le ilgili. Ankara, Mavi Marmara baskınında 9 kişiyi öldüren İsrail’in özür dilememesi ve tazminat ödemeyi kabul etmemesi nedeniyle NATO zirvesindeki “Akdeniz Diyaloğu” toplantısına katılmasını veto edeceğini açıklamıştı.

Irak: Kürtler, Sünniler ve Şiiler arasında fiilen üçe bölünen ülkede devam etmekte olan mezhep savaşının bütün bölgeye yayılması endişesi var. Afganistan: NATO’nun başarısız olduğu ve ağır kayıplar verdiği Afganistan bir cehenneme dönüştü. İran: ABD ve İsrail ikilisi ile Tahran arasındaki söz düellosu her an çatışmaya dönüşebilecek risk taşıyor. Suriye: Cumhurbaşkanı Gül, Suriye’deki durumun sürdürülemez olduğunun altını çizecek ve ‘Beşar Esad’a karşı daha sert önlem’ çağrısı yapacak. Kıbrıs: Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi’nin 1 Temmuz’dan itibaren AB dönem başkanlığını üstlenecek olmasının Akdeniz’de tansiyonu yükselteceğine dikkati çekecek. Rusya: Moskova, Malatya-Kürecik’e kurulan füze kalkanını risk olarak gördüğünü ve burayı gerekirse vurabileceğini ilan etmişti.

Chicago’da bayram

18 Mayıs’ta Türkiye’den hareket edecek olan Gül, 19 Mayıs’ı Amerika’da kutlayacak. Chicago The Four Seasons Otel’de Washington Büyükelçimiz Namık Tan tarafından verilecek resepsiyona katılacak ve ABD’deki Türklerle sohbet edecek. Gül, 22 Mayıs Salı sabahı Hilton Oteli’nde “Türkiye’nin Ekonomik ve Diplomatik Öncelikleri” başlıklı bir konuşma yapacak. Çok az lider zirve dışındaki bir etkinlik için davet alıyor.

Gül’ün konuşma yapacak olması Türkiye’ye ve kendisine verilen önemi gösteriyor. NATO zirvesiyle aynı tarihte Chicago’da uluslararası nitelikte dev bir buluşma daha var. Bu zirvede özellikle yetersiz beslenmeden ötürü anne-çocuk ölümlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Zirveyi düzenleyenler bu önemli konunun NATO’nun gölgesinde kalacak olmasından endişeli.

Bu nedenle Gül konuşmasının bir bölümünde Türkiye’nin de üzerinde çalıştığı bu konuya atıfta bulunabilirse çok anlamlı olur. Dünyada hâlâ yılda 3,5 milyon çocuk, açlık ve yetersiz beslenmeden ötürü ölüyor. Hayrünnisa Gül de ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’nın ‘first lady’ler için düzenlediği programlara katılacak. NATO zirvesinin Michelle Obama açısından farklı bir özelliği var. Çünkü kendisi de Chicagolu. Lider eşleri için çocukluğunun geçtiği yerlerde sürpriz bir tur organize edecek. Ve bu, Fransa cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan François Hollande’ın katılacağı ilk NATO zirvesi olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder