Hakan Çelik Havacılıkta hedef büyük
HABERİ PAYLAŞ

Havacılıkta hedef büyük

Haberin Devamı

İstanbul Atatürk, Ankara, İzmir ve Antalya havaalanları Avrupa’nın en yoğun meydanları arasında. Yeni havalimanının devreye girmesiyle İstanbul küresel ligde çok önemli bir uçuş merkezi (hub) haline gelecek. Makro ölçekte büyüme etkileyici düzeyde. Yolcu uçağı ve özel jet sayısı artıyor. Dünyada sivil hava trafiğinin de ağırlıklı bölümü Türk hava sahasından geçiyor.

Bu süreçte çok ciddi sayıda pilota ihtiyaç var. Diğer taraftan çok hızlı büyüyen havacılığın denetimi ve kontrolü en kritik konular arasında.

Fuar, sergi ve şov, Türk havacılığının belki de eksik kalan tek yönüydü. Antalya’daki dev havacılık etkinliği Eurasia Airshow ile bu alanda Türkiye bir dünya markası olma yolunda. 25 Nisan’da başlayan ve Antalya Havalimanı’nda gerçekleşen organizasyon 29 Nisan Pazar gününe kadar devam edecek. Etkinliğe ABD, Fransa, Rusya, İngiltere gibi havacılıkta söz sahibi olmuş ülkelerden 400 şirket katılıyor. Bu süre içinde Antalya’da alım kararları, siparişler ve kurulan bağlantıların ekonomik karşılığının 10 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Eurasia Airshow’un bir hedefi de yakın zamanda Paris, Farnborough, Dubai gibi fuarların arasına girebilmek.



Eurasia Airshow’da şu ana kadar Türk Yıldızları ve Atak helikopterlerinin gösterisi oldu.

Katar Havayolları Qatar Airways’e ait Airbus A350-1000 tipindeki uçak da Antalya’ya gelenler arasında. Halen bu uçaktan dünyada sadece bir adet bulunuyor. Havacılık meraklılarının dikkatini çeken Boeing 777F ve Rus yapımı Mig 29 da Antalya’da.

Antalya’daki fuarın organizasyonunu gerçekleştiren Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, bu etkinlik için 5 yıldır yoğun çalışma yürütüyordu.

Bütün bu emek ve girişimler küresel ölçekte ses getirdi. İlk hamle Almanya’dan geldi. Almanlar, her sene mayıs-haziran döneminde gerçekleştirdikleri ILA Berlin Airshow’u Türkiye’nin yeni fuarı nedeniyle Antalya ile aynı tarihlere aldı. Berlin fuarının açılış ve kapanış tarihi bile Antalya Eurasia ile aynı. Havacılıkta rekabet kaçınılmaz ancak Almanların tarih değişikliğini etik kurallarla açıklamak zor.

ILA Berlin Fuarı’nı Almanya Başbakanı Angela Merkel de ziyaret etti ve bazı stantları gezdi.

Bu sene Türkiye gündeminin aşırı yoğunluğu ve yaklaşan seçim hazırlığı fuara devleti temsilen katılımı zorlaştırdı.

Gelecek yıllarda Eurasia Airshow’un dünya vitrininde daha etkin hale gelmesi için Türkiye’nin bu etkinliğe daha çok konsantre olması gerektiğine inanıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder