Hakan Çelik 'Herkes bu memleketin kıymetini bilsin'
HABERİ PAYLAŞ

'Herkes bu memleketin kıymetini bilsin'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’de hiç kimsenin demokratikleşme yolundaki eksiklikleri teröre gerekçe gösteremeyeceğini söyledi. Kuveyt’e giderken uçakta önemli değerlendirmeler yapan Gül, “Türkiye’de hepimiz tek bir milletiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, artan terör olayları ve yükselen tansiyon karşısında Doğu ve Güneydoğu’ya seslenerek “Türkiye’de hepimiz tek bir milletiz. Sokak olaylarını görüyorum. Herkes bu ülkenin değerini bilsin, memleketin kıymetini bilsin ” diye konuştu.

Haberin Devamı

Resmi bir ziyaret için kalabalık bir iş adamı topluluğuyla Kuveyt’e giden Cumhurbaşkanı Gül, Ankara - Kuveyt arasındaki 3 saatlik uçuşta çeşitli konulardaki sorularımızı yanıtladı. PKK terörü, DTP milletvekillerinin durumu ve Avrupa’nın Türkiye’ye bakışı konularında çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

Abdullah Gül, Türkiye’nin bugünkü ortamında hiçbir şeyin teröre gerekçe gösterilemeyeceğini söyledi ve şu açıklamayı yaptı: Türkiye demokrasi standartlarını çok yukarıya taşıdı. Hiç komplekse kapılmadan daha da fazla ilerleme sağlamak istiyoruz. Noksanları hep birlikte gidereceğiz.

Avrupa Türkiye’yi anladı

Abdullah Gül, Türkiye’nin terörle mücadelesini Avrupa’nın artık daha iyi anladığını vurguladı. Gül “Üç dört sene önce Türkiye’yi eleştiriyorlardı. Kopenhag zirvesinde görüştüğüm Avrupalılar çok net şekilde siyasetçilerin terörle arasına mesafe koyması gerektiğini söylediler. Artık Türkiye’nin çizgisini destekliyorlar” dedi. DTP’nin kapatılması konusuna Avrupa’da böyle bir bakış olduğunun altını çizen Gül, en büyük sorumluluğun şimdi DTP’nin yerine kurulmakta olan partinin milletvekillerinde olacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, demokratik standartların yükseltilmesiyle vatandaşların ülkeye ve devlete aidiyet duygusunun güçleneceğine inanıyor. Bu durumda terörün de izole olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı, dünya konjonktürünün de buna fırsat verdiği görüşünde.

Kimseyi dışlamadığını ve Cumhurbaşkanı olarak hiçbir zaman ayrımcılık yapmadığını söyleyen Gül, - Ahmet Türk’ü kastederek- “önemli gördüğüm dış gezilerime de davet ettim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gül, Türkiye’nin en önemli meselesi olarak gördüğü terörle mücadelede gelinen noktayı nasıl değerlendirdiğini sormamız üzerine “Bunun gibi büyük meselelerde zaman sınırlaması koymak doğru olmaz” cevabını verdi.

400 milyar dolarlık fırsat kapısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Körfez’de başta Suudi Arabistan olmak üzere bütün ülkelerle çok iyi ilişkilere sahip olduğunu bu sayede önemli fonların yurda giriş yaptığını söyledi. Gül, son 10 yılda Amerika’da yaşanan gelişmelerden sonra Körfez ülkelerinin ABD’deki kaynaklarını Türkiye’ye yönlendirmeye başladıklarını anlattı. Kuveyt’in 4- 5 yıl içinde 400 milyar dolarını yatıracak ülke aradığını hatırlatarak “Öncelikli ülkeler olarak Türkiye, Çin ve Hindistan’ı seçtiler. Bu nedenle bizim Türkiye olarak çok etkili olduğumuz inşaat sektörü dışındaki alanlara da yönelmemiz şart. Belki inşaata fazla konsantre olduğumuz için daha karlı yatırım alanları olan enerji, petrol ve gaz konusunu ihmal ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Gül, Türk iş adamlarının başarılarını dünyanın farklı ülkelerine taşıması için gayret gösterdiklerini vurguladı ve kısa süre önce Arnavutluk’a yaptıkları ziyarette yaşanan bir ayrıntıyı da paylaştı.Gül ve Türk işadamları bulundukları mekanda değerlendirme yapmak üzere gece yarısı 24.00’te toplantı yapmaya başlamış. Toplantı 01.30’a doğru bitirirken Arnavut yetkililer “Bu Türkler burada ne yapıyor” diye şaşkınlıklarını gizleyememiş.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleriyle Türkiye’nin katıldığı 6+ 1 formülünü ortaya attıklarını bu sayede Türk yatırımcıları için önemli bir fırsat penceresinin açıldığını ifade etti.

Gül ve Babacan’la Kuveyt’e gelen iş adamları arasında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ile çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri de bulunuyor.

Abdullah Gül’ün hoş görüsü

İktidarın icraat ve politikalarına muhalefet eden gazetelerden Tercüman’ın Ankara Temsilcisi Metin Özkan da uçağa davet edilen basın mensupları arasındaydı. Metin Özkan “Efendim uzun yıllardır Ankara’da gazetecilik yapıyorum. Beni ilk kez bir seyahatinize davet ettiniz” diye teşekkürle karışık sitemini iletince Cumhurbaşkanı Gül, herkesin kendisi hakkında övgü dolu yazılar yazmak zorunda olmadığını, eleştirilerden de memnuniyet duyduğunu hiçbir sıkıntı hissetmediğini söyledi. Gül daha sonra yanlarına giderek diğer gazeteciler ve iş adamlarıyla da tek tek sohbet etti.

Benzinin litresi 30 kuruş

Cumhurbaşkanı Gül’ün Kuveyt ziyareti için THY’den Airbus A321 tipinde bir uçak kiralandı. Bu uçakla Kuveyt’e gelen heyette 7 basın mensubu ve 120 dolayında iş adamı bulunuyor. Güvenlik nedeniyle Irak üzerinden uçmayan uçak İran’ı kat ederek Basra Körfezi’ne oradan da Kuveyt’e doğru alçalmaya başladı.

Irak’ın işgali sonrasında büyük bir bölgesel savaşın merkezi haline gelen Kuveyt savaşın izlerini çoktan silmiş. Kişi başına milli gelir 40 bin dolar seviyesinde. Yollar, binalar ve alt yapıya baktığınızda Amerika, Japonya ve İngiltere’ye benziyor. Kuveyt’teki Kuveytlilerin oranı sadece yüzde 32! Yollarda Kuveytliden çok yabancıya rastlıyorsunuz. Ülke nüfusunun yüzde 39’unu Güney Asyalılar oluşturuyor. Hizmetler sektörü de çoğunlukla Filipinler ve Hindistan gibi ülkelerden gelenlerin elinde. Kadınların büyük bölümünün başı açık. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri ve tahmin edileceği gibi petrol sudan ucuz! Benzinin litresi 30 kuruş civarında. Yollarda küçük otomobil hiç yok. Hava sıcaklığı gündüz 23 derece dolayında. Gece ise sıcaklık 12-13 dereceye düşüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder