Hakan Çelik Hindistan Mars'a!
HABERİ PAYLAŞ

Hindistan Mars'a!

Haberin Devamı

Bu başlığı okuyunca “Dünya nereye biz nereye?” diye düşündüğünüzü tahmin ediyorum. Ben de zaten bunu anlatmak istedim. Asya’nın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan, Mars’a uzay aracı gönderdi. Her şey planlandığı gibi giderse, Hindistan yapımı Sriharikota roketinin taşıyacağı uzay aracı 300 gün sürecek bir yolculuktan sonra Eylül 2014’te Mars’ın yörüngesine girecek. Bu gelişme dünyadaki uzay yarışına Hindistan’ın da katıldığını gösteriyor.

Halkının büyük bölümü açlıktan kırılan bir ülkenin böylesine pahalı ve ileri teknoloji gerektiren bir alanda kendisini zorlaması yoksulluk zincirini aşma iradesini gösteriyor. Çünkü ancak bu şekilde dünyada daha çok söz sahibi olabilirsiniz. Bilim ve teknolojide Batı’nın gerisine düşmek istemeyen Rusya da çok deneyimli olduğu uzay çalışmaları üzerinden iletişim yapmayı sürdürüyor.

[[HAFTAYA]]

Ruslar, Soçi olimpiyat meşalesini uzaya gönderdi. Güney Kore ve Japonya’nın da uzay programları var. Bu başarıları elde eden ülkelerin ortak özelliği bilim, teknoloji ve eğitimi çok ciddiye almaları. Bugün dünyanın çok sayıda büyük şirketinin çağrı merkezi, tasarım ve teknoloji üssü Hindistan’da. Buradaki üniversitelerden mezun olan ve çok iyi İngilizce konuşan binlerce mühendis, küresel markalarda önemli pozisyonlara geliyor. Bizim de büyük hedeflerimiz ve hayallerimiz var. 2023’te dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girmek istiyoruz.

Türkiye bu açığı nasıl kapatacak? Hâlâ otomobilimizi yapamıyoruz, uçağımızı üretemiyoruz, denizaltımızı başka ülkelere sipariş ediyoruz. Kısır konularla zaman ve enerji kaybetmeye devam ediyoruz. Günlerimiz kavga etmekle geçiyor. Üniversitelerimizin eğitim kalitesi düşük. Dünya ölçeğine çıkabilenlerin sayısı az. Şirketlerimizin rekabet gücü sınırlı. Her yerde tanınan bir küresel markamız yok.

*

Türkiye’nin gelişmiş dünya ile arasındaki farkı kapatması için bir dizi alanda hamleye ihtiyaç var. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün bu alanda ciddi projeleri olduğunu biliyorum. Bilim ve eğitim kurumları arasında köprü kurup bunları hızla üretime aktarmalıyız.

Türkiye İhracatcılar Meclisi (TİM) kuruluşunun 20. yılında üç gün sürecek bir inovasyon zirvesi düzenleyecek. Dünyadan önemli isimlerin katılacağı toplantılarda her boyutuyla yaratıcılık, bilim ve eğitim konuşulacak. Tasarımdan üretim, verimlilik ve marka yaratma sürecine kadar çok önemli alanlardaki gelişmeler gündeme gelecek.

28 Kasım’da başlayacak toplantıların sponsorları Arçelik, Brisa, Türk Hava Yolları ve Türk Ekonomi Bankası (TEB). Bir hafta boyunca nerede bulunduğumuzu ve dünyanın nereye gittiğini görme şansımız olacak. Bu alandaki saygın isimleri Türkiye’ye getirip girişimcilikle ilgili stratejik konuları tartışma imkanı veren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’yi kutluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder