Hakan Çelik İki ziyaret
HABERİ PAYLAŞ

İki ziyaret

Gezi olaylarından beri Almanya’nın adı, Türkiye’nin gündeminden düşmüyor. AK Parti temsilcileri hükümeti yıkmaya yönelik faaliyetlerin arkasında Almanya’nın olduğunu iddia ediyordu. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu süreçte Türkiye’yi çok sert sözlerle eleştirmişti. Kısa süre önce Ankara’yı ziyaret eden Joachim Gauck da alışılmadık tonda ifadelerle hükümete yüklenmişti. İşte Başbakan böyle bir ortamda -bugün- Almanya’nın Köln şehrine gidiyor. Erdoğan, kendisini karşılayacak 20 bin kişiye şehrin en büyük mekânlarından Lanxess Arena’da bir konuşma yapacak. Başbakan Erdoğan miting ve toplantılarda Almanya’yı çok sert eleştiriyor, bu doğru. Ancak Alman tarafı, bu durumu Türkiye ve Erdoğan karşıtlığına dönüştürerek püskürtmek istiyor. Alman basınında günlerdir “Erdoğan gelme” kampanyası yapılıyor. Başbakan Merkel de Erdoğan’ı arayarak mitingde oluşabilecek Alman karşıtı havadan tedirgin olduğunu dile getirdi. Almanya gibi demokratik bir ülke “sadece hoşumuza giden sözleri söyleyenler gelip burada konuşsun” gibi bir tutum içinde olamaz. Kaldı ki, Almanya’nın Türkiye ve yabancılarla ilgili politikası ciddi eleştirileri hak ediyor. Nasıl biz son 50 yıldır Alman dostlarımızın eleştirilerini sineye çektiysek şimdi onlar da dinlemeyi öğrenecek.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

***

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ve Ortodoksların dini lideri İstanbul Rum Patriği Bartholomeos bugün Kudüs’te tarihi buluşmayı gerçekleştirecek. İsrail’den 400, dünyanın farklı ülkelerinden ise bin dolayında gazeteci iki önderin bir araya gelişini izliyor. Türkiye’nin gündemi yoğun olduğu için bu konu medyada pek yer almadı. Bildiğim kadarıyla Türkiye’den bu zirveye davet edilen gazeteci de yok. Bu ziyaret, 50 yıl önce Katolik Papası 6. Paulus ve dönemin Rum Patriği Atenogoras’ın bir araya geldiği görüşmenin yıldönümünün kutlanması. Bugünkü zirve sadece Hıristiyanlar değil, Yahudiler ve Müslümanlar için de anlamlı. Çünkü bütün dinler tarafından kutsal ve anlamlı görülen Kudüs’te yapılıyor. Bartholomeos gitmeden önce AP ajansına verdiği özel röportajda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın din özgürlükleri alanında attığı adımları takdir ettiğini ama yeterli görmediğini söylemişti. Papa-Patrik buluşması Türkiye’de Heybeliada Ruhban Okulu ve Ayasofya tartışmalarının yoğunlaştığı dönemde gerçekleşiyor. Bakalım, Kudüs’ten Türkiye’ye hangi mesajlar gelecek?

Haberin Devamı

***

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda (CRR) bu akşam dünyaca ünlü arp sanatçımız Şirin Pancaroğlu, Türkiye’nin en başarılı bestecilerinden Hasan Uçarsu’nun eserlerinden oluşan önemli bir konser verecek. Etkinlikte gösterilecek özel fotoğrafları Utku Dervent çekti. Konser öncesinde saat 19.00’da CRR fuayesinde benim yöneteceğim müzik sohbeti olacak. Sonra ana salona geçeceğiz. Sanatseverleri bu özel geceye beklerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder