Hakan Çelik İsrail, Kıbrıs'tan Ankara'yı vurabilir!
HABERİ PAYLAŞ

İsrail, Kıbrıs'tan Ankara'yı vurabilir!

Haberin Devamı

İsrail komandolarının kanlı Mavi Marmara baskınının üzerinden 2 yıl geçti. Gemi, Gazze’deki İsrail ablukasını kırmak üzere yola çıkmıştı. Uyarılara rağmen yoluna devam eden gemi, İsrail komandolarının silahlı baskınında 9 kişinin hayatını kaybetmesiyle gündeme yerleşti. Bu ve sonrasında yaşanan olaylarla Türkiye-İsrail ilişkileri neredeyse sıcak çatışmanın eşiğine geldi.

Türkiye, özür dilenmemesi ve tazminat ödenmemesi halinde İsrail’le ilişkilerde en küçük adım atılmayacağını ilan etti. Bu konuda hiç ilerleme sağlanmadığı gibi ilişkilerin daha da bozulduğu söylenebilir.

* * *

Hatırlatmak gerekirse; Türkiye, İsrail Büyükelçisi Gaby Levy’nin Ankara’dan ayrılmasını istemişti. Zaten şu anda Tel Aviv’de de Türk büyükelçisi bulunmuyor. İsrail’in modernize ettiği Heronları (insansız hava aracı) zamanında teslim etmemesi, gelenlerin de arıza yapması kızgınlığı artırdı. Türkiye’nin İsrail’e bakışında en küçük değişiklik olmadığını geçenlerde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan duyduk.
[[HAFTAYA]]


Ahmet Davutoğlu


Birkaç gün önce Ankara’da organize edilen İsrail’in bağımsızlık günü resepsiyonuna bakan düzeyinde katılım olmaması, AK Parti’nin öfkesinin geçmediğini gösteriyor. THY’nin İsrail seferlerinin azalması, turizmin dibe vurması, dış ticaretteki dramatik düşüş, tablonun nasıl kötüleştiğinin kanıtları. İşler bir kere rayından çıkınca gelecekleri kestirmek zordur.

Türk-İsrail ilişkilerinin uçuruma yuvarlanması bazen Akdeniz’de de suların ısınmasına neden oluyor: İsrail, Türkiye’nin Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile yaşadığı petrol arama tartışmasında karşı safta yer alacağını açıkça ilan etti. İsrail Heronlarının Türkiye’nin sınır bölgesinde istihbarat toplayıp bunları PKK ile paylaştığı yazılmıştı. İsrail, geçmişte hep yalanladı fakat bu iddialar sürekli tekrarlandı.

* * *

Geçen hafta General Udi Shani’nin liderlik ettiği İsrail Silahlı Kuvvetleri’nden kalabalık bir heyet, yapımı tamamlanan denizaltının teslim töreni için Almanya’daydı. Dolphin (Yunus) sınıfı denizaltıda, nükleer silah taşıma kapasitesi var. Dünyanın en iyi motorları ve havadan bağımsız tahrik sistemleriyle donatılan bu denizaltı gelişmiş savaş sistemine de sahip.

Yeni anlaşmalara göre 2020’ye kadar İsrail donanmasındaki denizaltı sayısı 20 olacak. Denizaltılar donanmadaki 7. Filo’nun omurgası olacak. 7. Filo, düşman ülkelerin hedeflerini yerinde vurmakta uzmanlaşmış denizcilerden oluşuyor. İsrail’in bu denizaltıları İran, Suriye ya da tehdit oluşturabilecek Arap ülkelerine karşı kullanacağı düşünülebilir.

Ama Türk ve İsrail donanmalarının Akdeniz’de karşı karşıya gelme ihtimalini de göz ardı etmemeli. Böyle bir karşılaşma bütün bölgeyi ateşe atar. Dolphin denizaltısı teorik olarak 1500 kilometre uzaktaki bir hedefi vurabilecek kapasitede. Çok kaba bir hesapla, Kıbrıs açıklarından ateşlenecek bir füze, Ankara’ya ulaşabilir!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder