Hakan Çelik Kırıp dökerek taksicilik olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Kırıp dökerek taksicilik olmaz

Haberin Devamı

İşini layıkıyla yapan, dürüst sarı taksiciye büyük saygım var, ciddiyetle çalışıp ekmek paralarını kazanıyorlar. Fakat bunların sayısı maalesef çok azaldı.

Direksiyon başına geçen ve çoğunlukta olan taksici profili ise ürkütücü.

Müşteri kandıran, yağmurlu havada yolcu almayan, kendi temizliklerine ve araçlarına özen göstermeyen, bakımsız otomobillerle iş yapan, kaba ve saldırgan bir kesime kaldı bu iş.

“Günaydın” diyerek bindiğim taksici cevap bile vermiyor. “İyi akşamlar” deyip inerken aynı sessizlik, asık bir surat buluyorum karşımda.

Yolu bilmiyor, bilmediğini söylemiyor.

Kırmızı ışıkta durmuyor, yaya geçidinde insan görünce duracağı yerde gaza basıyor.

Ekmek yedikleri bu işin itibarını yerle bir eden bizzat taksiciler oldu.

Elbette tek sorumlu sürücüler değil.

İnsan taşımanın ciddiyetinin farkında olmayan plaka sahiplerinin aç gözlülüğü de taksiciliği bu hale getirdi. Çözüme önemli katkı sağlayabilecek İstanbul Büyükşehir Belediyesi de şimdiye kadar sorunu hep öteledi, hatta görmezden geldi.



Sorunlar o kadar büyüdü ki özellikle İstanbullular, bir anda karşılarına çıkan UBER alternatifine dört elle sarıldı. UBER adı verilen sistem akıllı telefon uygulamasıyla araç çağrılması sistemine dayanıyor.

Konforlu, temiz araçlar bulunduğunuz yerden sizi alıyor ve telefonunuzdan belirttiğiniz adrese bırakıyor. Sürücünün elinde de bir akıllı telefon olduğu için trafik açısından en uygun trafik güzergahını belirleyip müşterisini gideceği yere götürüyor.

Gideceğiniz yere ulaşınca telefona gelen anket üzerinden yolculuğu değerlendirebiliyorsunuz. Gerekirse şikayette bulunabiliyorsunuz. Size geri dönüş yapan, görüşünüzü dikkate alan bir model var karşınızda.

Neredeyse her İstanbullu klasik sarı taksi yolculuklarında ciddi sorunlar yaşadığı için UBER’i kısa sürede benimsedi. Sarı taksiler bu süreçte giderek az rağbet gördüğü için seslerini yükseltmeye başladılar. Taksicilerin tepkileri son haftalarda ayaklanmaya dönüştü. Hatta akıl almaz bir çıkış yapan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu taleplerine yanıt verilmemesi halinde sağı solu yıkmakla tehdit etti!



Benim yorumum şu; bugüne kadar taksiciler ne derse oluyordu ve İstanbulluların başka bir alternatifi de yoktu. Şimdi giderek daha fazla sayıda insan temiz, güvenilir ve az stresli olduğu için UBER’i tercih ediyor. Henüz Türkiye’deki UBER uygulaması mükemmel değil fakat geleneksel taksi ile mukayese edilemeyecek kadar iyi.

Bugüne kadar taksi işinden hayatını sürdüren insanların işsiz kalmasını asla istemem ancak en az bu kadar önemsediğim bir şey kaliteli hizmet alabilmek. Bu da adil ve rekabetçi bir ortamın yaratılmasıyla mümkün olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder