Hakan Çelik Küresel işbirliğinde stratejik bir ortak
HABERİ PAYLAŞ

Küresel işbirliğinde stratejik bir ortak

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hindistan’dayız. İstanbul’dan Airbus A330 tipindeki TCTUR uçağıyla hareket ettikten 5 saat 40 dakika sonra başkent Yeni Delhi’ye ulaştık.

Resmi heyette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da var.

Bu ziyaret bölgesel güç niteliğindeki iki ülkenin liderini bir araya getirmesi açısından tarihi önemde.

Hindistan ile ilişkilerimiz genel olarak iyi ancak Türkiye ile Pakistan arasında çok özel bağlar bulunması ve Türkiye’nin her alanda Pakistan’ı desteklemesi Hindistan’ı rahatsız ediyor. Hindistan hükümeti Asya’da Keşmir gibi ihtilaflı konularda Ankara’nın daha dengeli bir tutum almasını istiyor.

Küresel işbirliğinde stratejik bir ortak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tarihten gelen yakınlıkla pozitif bir gündemin tutturulmasından yana. Nitekim ziyaretin başladığı gün The Times of India gazetesinde yayınlanan yazısında ilişkileri her anlamda daha ileri götürmek için gayret gösterdiğinin altını çizdi.



Hindistan 2.2 trilyonluk ekonomisi ve 1.3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en önemli ülkelerinden biri. 2030 yılında Hindistan Japonya ve Almanya’yı geride bırakarak dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olacak. Yüzde 7’lik büyüme oranı, Türkiye’den dış ticaret ve inşaat alanındaki şirketler için ciddi fırsatlar yaratıyor.

Bunların yanında çok büyük bir kültürel zenginliğe ve iyi işleyen bir demokrasiye sahip. Yüzlerce farklı etnik yapıdan bu kadar çok insanı barış içinde bir arada tutabilmek başlı başına başarı. Hintçe ve İngilizce’yle birlikte 22 dil devlet tarafından tanınıyor ve destekleniyor.

Cumhurbaşkanı’nın Hindistan temaslarının en önemli ayağını ekonomi oluşturdu. Erdoğan, Türkiye-Hindistan İş Forumu’nda ülkenin önde gelen şirketlerinin CEO’ları ile bir araya geldi. Türkiye’den DEİK aracılığıyla veya kendi imkanlarıyla buraya ulaşan Türk iş dünyası temsilcileri de görüşmelere katıldı. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ile MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da görüşmelere katılmak için Yeni Delhi’ye gelen isimler arasında.



Ziyaretin kritik konularından biri de FETÖ ile mücadele. Cumhurbaşkanı Erdoğan FETÖ’ye bağlı kurumların kapatılması konusunda Hint tarafından istekte bulundu.

Türkiye dünyanın farklı ülkelerindeki okulların eğitim çalışmalarını devralabilmek için Türkiye Maarif Vakfı’nı kurmuştu. Bu ziyarette bu vakfın başkanı Birol Akgün de yer aldı.

Hindistan’da geçirdiğimiz bir günün sonunda Erdoğan’a dünyanın farklı ülkelerine yönelik yoğun insani çalışmaları ve kalkınma programlarına verdiği destek nedeniyle Yeni Delhi’nin ünlü Jamia Millia İslamia Üniversitesi’nden fahri doktora verildi.

1920’lerden bu yana eğitim faaliyeterinde bulunan üniversite ile Türkiye’deki yüksek öğrenim kurumları arasında iş birliği programları var. Bu arada 171 Hindistan’lı öğrenci, Türkiye’de yüksek öğrenim görüyor.

Cumhurbaşkanı burada yaptığı konuşmada bölgesel istikrar ve kalkınma için Türkiye ve Hindistan’ın iş birliği yapmasının önemine işaret etti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder