Hakan Çelik Marka şehir yaratamamak
HABERİ PAYLAŞ

Marka şehir yaratamamak

Haberin Devamı

Olimpiyatlar için çok ümitlenmiştik. Çok uğraşıldı, büyük emek verildi. Ciddi projelerle güzel bir dosya hazırlandı. Fakat İstanbul yarışı kaybetti, Tokyo kazandı. Neredeyse bunun kadar önemli diğer etkinlik, 2020 Expo için bu kez İzmir mücadele etti. Yine çok heyecanlandık ama dev etkinlik Dubai’ye gitti. İzmir kazansaydı 50 milyon dolayında turist çekecek ve milyarlarca dolarlık gelir elde edecekti. Peki neden başaramıyoruz?

Bence 4 temel nedeni var:

[[HAFTAYA]]

- Siyasi ve ekonomik açıdan henüz yeterince öngörülebilir ülke olamadık
- Altyapımız çok kötü
- Marka şehirler yaratamadık
- Büyük iştahla bir işe başlayıp sonunu getiremiyoruz.

“Birleşik Arap Emirlikleri çok mu öngörülebilir bir ülke?” Hayır. Zira Arap Baharı’nın rüzgarı yarın Körfez ülkelerine ne getirecek bilmiyoruz ama kabul edelim ki Dubai marka şehir oldu. Ciddi çekim etkisi yarattı. Aslında Anadolu baştan sona marka şehirlerle dolu. İstanbul binlerce yıl imparatorluklara başkentlik yapmış bir yer. “

Ama biz modern zamanlarda o İstanbul’un üzerine ne katabildik?” derseniz aklıma çok fazla şey gelmiyor. İzmir de öyle. Ege ve Akdeniz’in buluştuğu noktada muazzam bir birikimi var. Fakat bugün ekonomik faaliyetlerin adeta dibe vurduğu, katma değer üretemeyen şehir görünümünde. Dünya ekonomisine katkı ve etkinlikler kriterlerini ele alıp iki şehri yan yana koyup mukayase edince açık ara Dubai öne geçiyor. Tokyo-İstanbul yarışında da aynı şey oldu. Japonya, finans gücü ve uluslararası ölçekteki sayısız markasının yarattığı dinamizmle dünyayı ikna etti. Hatalarımızı, eksiklerimizi görüp daha çok çalışmaktan başka çaremiz yok.

Kamer Genç özür dilemeli

CHP milletvekili Kamer Genç’in Japonya’nın milli gününde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşinin konuşmasına gösterdiği tepki hakkında da görüşümü paylaşayım. Kamer Genç çok ayıp etti. Yaptığı şeyi son derece yakışıksız buluyorum.

Bir kadına, hele Türkiye Cumhuriyeti başbakanının eşine “Sen ne sıfatla burada bulunuyorsun...” gibi avam ve asgari saygı kurallarını bile ayaklar altına alan bir ifadeyle saldırmak kabul edilemez. Özellikle de yabancı ülke diplomatlarının bulunduğu ortamda. Ülkelerin milli günlerinde devlet protokolünden birilerinin bulunması gibi bir kural yok. Tokyo’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda da Japonya Başbakanı’nın eşi konuşma yapmıştı. Kaldı ki Emine Erdoğan’ın orada olup konuşması Japonya’ya verilen önemi göstermesi bakımından çok güzel fikirdi.

Dünyada “first lady diplomasisi” diye bir gerçek var. Michelle Obama, Kraliçe Raina, hatta Esma Esad da bunu yapmıyor mu? Kamer Genç’e tavsiyem, Emine Erdoğan’dan özür dilemesidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder