Hakan Çelik Musevi düğününde Erdoğan’a dua
HABERİ PAYLAŞ

Musevi düğününde Erdoğan’a dua

Başlıkta kullandığım ifade ilk bakışta şaşırtıcı gelmiş olabilir. Aslında köklü bir Musevi geleneğinden söz ediyorum.

1492 yılında İspanya’daki kilise zulmünden kaçarak Osmanlı topraklarına yerleşen Museviler, yaşadıkları topluma entegre olmak ve bir arada yaşama kültürünü güçlendirmek adına bazı gelenekler geliştirmişti. İşte, o ritüeller bugün de korunuyor.

Musevilerin ibadethanesi niteliğindeki sinagoglarda özel günlerde liderler için dua okunuyor.

Şişhane’deki Neve Şalom Sinagogu’nda Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, meslektaşım İvo Molinas’ın kızı Serra’nın düğününe davetliydim. Törenin sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devletin iyiliği için dua okundu. Sağlık ve başarı dilekleri paylaşıldı.

Haberin Devamı

Davette, Hahambaşı İsak Haleva’nın yanı sıra Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Yaşar Bildirici, Cefi J. Kamhi, Özlem Zengin ve Selina Doğan gibi isimlerle birlikteydik.

Sanatçı ve müzik hocası Cenk Rofe çok güzel Sefarad şarkıları seslendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Beyoğlu’ndaki çocukluk ve gençlik yıllarını Museviler, Rumlar ve Ermenilerle yakın iletişim hâlinde geçirmiş, onların sorunlarını yakından bilen bir devlet adamı.

Erdoğan’ın liderliğindeki AK Parti hükümetleri bu inanç gruplarının ibadetlerini özgürce yerine getirebilmesi için şimdiye kadar önemli adımlar attı.

Kısa süre önce İstanbul’un Haliç kıyısında bulunan tarihî Bulgar Ortodoks Kilisesi baştan sona yenilenerek yeniden ibadete açıldı.

Yıllar önce Edirne’deki büyük sinagog da aynı şekilde onarılmış ve Yahudi cemaatinin kullanımına tahsis edilmişti. O törene dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la birlikte katılmıştık.

Süryani yurttaşlarımızın uzun yıllardır kilise arazisi olarak kullanmak istedikleri Yeşilköy’deki alana dair sorun da büyük oranda çözüldü.

Van’daki Akdamar Ermeni Kilisesi daha önce onarılıp ibadete açılmıştı. Trabzon’daki manastırda da Rumlar 88 yıl sonra tekrar dinî ziyaretlerini gerçekleştirmeye başladı.

Uzun süredir kapalı durumda bulunan Heybeliada Ruhban Okulu’yla ilgili yakında olumlu bir karar verileceğini umuyorum. İstanbul Rum Patriği Bartholomeos kısa süre önce Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmişti. Patrik görüşmelerinde bu konuyu sürekli gündeme getiriyor.

Haberin Devamı

Rum Patrikhanesi’nin dünyadaki Ortodoksların ruhani merkezi olduğu düşünülecek olursa Ruhban Okulu’nun eğitime başlayabilmesi önemli bir mağduriyeti ortadan kaldıracak ve İstanbul’un dinî-kültürel merkezi kimliğini de güçlendirecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kamuoyuyla paylaştığı son seçim beyannamesinde, cemevlerine hukuki statü tanınacağını açıkladı. Atılan bütün bu adımlar ve açıklanan vaatleri düşününce ABD’nin Türkiye’ye din özgürlükleri alanında getirdiği sert eleştirilerin haksız ve objektiflikten uzak olduğuna inanıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder