Hakan Çelik Müslümanlar için hayat zorlaşacak
HABERİ PAYLAŞ

Müslümanlar için hayat zorlaşacak

Haberin Devamı

Amerika’yı vuran 11 Eylül saldırıları sonrasında Batı dünyasının Müslümanlara bakışında köklü değişiklikler olmuştu. Washington, kendi sınırlarını korumak için olağanüstü ve abartılı önlemler alırken Irak ve Afganistan’ın işgali de bu saldırıların ardından geldi. Amerika geçtiğimiz günlerde Boston’daki saldırıyla bir kez daha sarsıldı.

[[HAFTAYA]]

ABD basını günlerdir Kafkaslar ve Ortadoğu’daki radikal dinci akımlarla ilgili haberler veriyor. Rusya, kendi arka bahçesi durumundaki bu bölgede İslami yükselişe karşı zaten uzun yıllardır önlemler almaya çalışıyordu. Rus ordusunun, bu gerekçeleri ileri sürerek Çeçenistan’da gerçekleştirdiği operasyonlar hâlâ hafızalarda. Müslümanlarla ilişkilendirilen son şiddet olayı Londra’da yaşandı.

İngiltere’nin Afganistan’da kadın ve çocukları öldürdüğü gerekçesiyle eski bir İngiliz askeri, şehrin göbeğinde kafası kesilerek öldürüldü! Norveç’teki bir gençlik kampında 100’e yakın kişiyi katleden Anders Breivik, cinayetleri Avrupa’yı yabancılardan ve özellikle Müslümanlardan temizleme motivasyonuyla işlediğini itiraf etmişti. Almanya’daki durumu zaten çok iyi biliyoruz. Müslümanlar ve özellikle Türkler, onlarca yıldır saldırılara uğruyor. Bugüne kadar pek çok Türk’ün evi kundaklandı. Masum insanlar hayatını kaybetti.

*

Batı dünyasında Müslümanlarla ilgili algı son derece olumsuz. Bu ülkelerde “Müslüman” denildiğinde yaşadıkları topluma uyum sağlayamayan, barbar, ilkel, eğitimsiz insan imajları akla geliyor. Medyanın tek taraflı yayınları ve politikacıların kasıtlı-popülist söylemleri bu görüntüyü daha da kötüleştiriyor. Suriye’deki İslamcı muhaliflerin Esad’a bağlı askerlerden birinin kalbini çıkarıp yediği görüntüler günlerdir televizyonlarda dönüyor.

Yabancılara karşı hoşgörünün daha yüksek olduğu İsveç, Hollanda gibi kuzey Avrupa ülkelerinde bile halk artık Müslümanlarla komşu olmak istemiyor. Yaşadıkları topluma yeterince entegre olamamış, sosyoekonomik olarak geri kalmış grupların önümüzdeki süreçte şiddet olaylarına hedef olma riski çok yüksek. İstihbarat raporları, Avrupa ülkelerinin önemli bölümünde ırkçı ve Neonazi örgütlerin popülaritesinin ve taraftar sayısının inanılmaz oranda arttığını gösteriyor. Avrupa’nın en büyük ülkeleri İngiltere, Fransa ve Almanya’da yaklaşık 5’er milyon Müslüman yaşıyor. Bunların önemli bir bölümü de Türk.

Avrupa’nın ve genel olarak Batı’nın, saydığım sebeplerden ötürü içine kapanma ve sınır kontrollerini sıkılaştırma önlemleri -doğal olarak- en çok Türkleri etkileyecek. Çünkü bu dünya ile en yakın ilişkiye sahip bölge ülkesi Türkiye. Mevcut sorunlara artan işsizlik oranları da eklenince Müslümanlar ve Türkler için Avrupa’da yaşamak, hatta seyahat etmek işkenceye dönüşecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder