Hakan Çelik No smoking!
HABERİ PAYLAŞ

No smoking!

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Güney Kore’nin başkenti Seul’deyiz.

Güney Kore Türkiye için kelimenin tam anlamıyla bir kardeş ülke.

Ne komşuyuz, ne aynı dili konuşuyoruz ne de etnik ve dini bir yakınlığımız var; fakat gerçekten iki ülke arasındaki tarihî ve duygusal bağlar “kardeşlik” benzetmesini hak ediyor.

Türk askerinin en kritik zamanda Kore halkının yanında yer alması Korelilerin kalbinde çok büyük iz bırakmış. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ziyaretimizde bu yoğun duyguyu bir kez daha gördüm.

Özbekistan’dan sonra geldiğimiz Güney Kore’de büyük ilgiyle karşılaştık. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev Taşkent’teki iş forumunda yaptığı açıklamada “Türk şirketlerine engel olanlar devlet siyasetine ihanet etmiş olacak” gibi bir ifade kullanmıştı.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in Türkiye’ye yaklaşımı da çok sıcaktı ve iki ülke arasındaki ticareti artırmak için çok çalışacaklarını söyledi.

Erdoğan’ın Seul’de bir araya geldiği dev şirketler Hyundai, SK, LG ve Samsung tepe yöneticileri de Türkiye’de yeni yatırımlarla ilgilendiklerini ifade ettiler. Muhtemelen dönüş yolculuğumuzda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hyundai’nin olası yatırımı konusundaki son gelişmeleri bizimle paylaşacak.



Ekonomik ve siyasi gelişmelerin dışında benim paylaşmak istediğim önemli bir konu var; o da sigara ile mücadele. Hayatım boyunca hiç sigara içmemiş, buna karşın her ortamda pasif içici durumuna düşmüş bir insanım.

Bab-ı Âli’de çalıştığım yıllarda klasik gazetebinalarında neredeyse bütün meslektaşlarım sigara içerdi.

Otobüste, cafede, hatta uçakta her yerde yoğun tütün mamulleri tüketilen bir dönemi yaşadım.

No smoking

Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde olağanüstü bir sigara karşıtı mücadele verdi. Dönemin Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ da bu kampanyaların çok aktif bir uygulayıcısı oldu.

Bu dönemde Türkiye’de sigara tüketiminde rekor düşüş yaşandı, aralarında Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun da bulunduğu birçok örgüt Türkiye’yi bu başarısından ötürü ödüllendirdi.

Ancak üzülerek söylemeliyim ki, son birkaç yıldır bu mücadele gevşedi. Kapalı mekânda sigara içme yasağı ağır şekilde ihlal ediliyor.

İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerdeki lüks eğlence mekânlarında sigara tüketimi âdeta serbest bırakılıyor. Tablo feci. Her yer sigara dumanına boğulmuş durumda.

Görebildiğim kadarıyla gençler arasında tüketimde de artış var.



Seul’de sokaklarda yürürken belli bölgelerde “sigara içilmez” uyarılarını gördüm. Kamu sağlığına özen gösteren gelişmiş ülkeler sigarayla ilgili sınırlamaları gün geçtikçe genişletiyor.


No smoking

Artık açık havada bile önüne gelen sigarasını yakamıyor. Türkiye’nin vitrini niteliğindeki Atatürk Havalimanı’nın kapısındaki duman altı görüntüyü düşününce “Umarım biz de mücadeledeki o kararlı günlere döneriz” diyorum.

No smoking (Sigara içilmez)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder