Hakan Çelik Polisler artık İstanbul'da görev yapmak istemiyor
HABERİ PAYLAŞ

Polisler artık İstanbul'da görev yapmak istemiyor

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı molasından istifade ederek bugün hepimizi çok yakından ilgilendiren trafik konusunda birkaç şey yazmak istedim.

Basında, trafik ve ulaşım güvenliği konusunda kafa yoran bir avuç insanız. Hıncal Uluç, Mehveş Evin, Mehmet Tezkan, Meliha Okur, Meral Tamer ve benim dışımda belki birkaç arkadaşımız daha bu konularda kafa yoruyor.

Bizler, tanık olduğumuz olayları köşelerimizden duyuruyoruz, devleti trafik sorunuyla daha etkin mücadele etmeye çağırıyoruz ancak mesele toplumun geniş kesimlerinde kanıksandığı için pek bir yol alamıyoruz.

Haberin Devamı

Medyada çıkan “Trafik canavarı şu kadar can aldı ya da emniyet kemeri taktığı için öldü!” gibi uzmanlıktan yoksun, sığ haberler bu konuda epey bir fırın ekmek yememiz gerektiğini gösteriyor.

Renault, trafik ve insan güvenliği konusuna yıllardır emek veren, bütçe ayıran firmaların başında geliyor. Fransız şirketinin, güvenlik konusunu bir marka stratejisi olarak benimsemesinin yanında Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar’ın bu konuyu kişisel öncelik haline getirmesinin de önemi var. “Sokakta İlk Adımlar Yol Güvenliği Eğitim Projesi” kapsamında önceki akşam bir grup yazar, akademisyen ve sanatçı dostumuzla bir araya geldik ve jüri üyeleri olarak çocukların bu konularda yaptıkları afişler arasından dereceye girenleri belirledik. Bol bol trafikten ve güvenlikten konuştuk. Ben yıllardır bu kampanyada jüri üyesi olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu sene 8. yılına giren proje çok yakında Türkiye çapında 1 milyon öğrenci ve öğretmene trafik güvenliği konusunda eğitim sunmuş olacak.

Yetersiz trafik denetimleri nedeniyle eleştirilerin hedefi olan İstanbul Emniyeti adına Oktay Bulduk da toplantıya katılan isimlerden biriydi. Trafikten Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olan Bulduk, iyi eğitimli ve konusuna çok hakim bir emniyet mensubu.

Yasa elden ele dolaşıyor

Hepimiz gibi o da sistemden kaynaklanan sorunlardan ötürü dertli. Yıllardır meclis komisyonlarında elden ele dolaşan trafik kanununun bir türlü geçmemesinden yakınıyor. Oktay Bulduk’un trafikle ilgili verdiği bilgiler çok çarpıcı. İstanbul’da var olan 545 sürücü kursuna karşılık Londra’da 12, Paris’te ise sadece 6 kurs olduğunu söyledi! Bulduk’un verdiği bilgilere göre İstanbul’da 2700 trafik polisi var. Bunların yaklaşık 1600 kadarı hareketli olarak yollarda hizmet veriyor.

Haberin Devamı

Oktay Bulduk, İstanbul’da gerçek bir trafik hizmeti verilebilmesi için gereken minimum sayının 6 bin olduğunu anlattı. Yakında İstanbul’a belli sayıda polis alınacağını müjdeledi ancak göreve yeni başlayan polislerin hayat pahalılığı nedeniyle İstanbul’da çalışmak istemediklerini de sözlerine ekledi. Yeni bir polis memurunun eline geçen para yaklaşık 1.800 lira. Bu maaşla İstanbul’da aile geçindirmek mucize... Bulduk, geçim sıkıntısından ötürü polislerin Anadolu’ya gitmeyi arzuladıklarını ifade etti. Oktay Bulduk’un anlattıklarından aşırı iş yükü ve düşük maaşın getirdiği motivasyonsuzluğun polislerin hizmet kalitesini olumsuz yönde etkilediğini anlıyorum. Ancak hiçbir gerekçe burunlarının dibinde kırmızı ışıkta geçen araçları görmemek için bir mazeret olamaz. Zaten Oktay Bulduk da önümüzdeki günlerde kameraların da desteğiyle kural ihlali yapan sürücüleri daha etkin şekilde takip edeceklerini bizimle paylaştı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder