Hakan Çelik Saçma teoriler!
HABERİ PAYLAŞ

Saçma teoriler!

Haberin Devamı

Sivil havacılık çok hızlı büyüdüğü için bütün dünyada pilot sıkıntısı çekiliyor. Sektörün küresel düzeyde en başarılı şirketlerinden Türk Hava Yolları da kokpitteki açığı kapatabilmek için bir süredir bünyesinde yabancı pilotları istihdam ediyor. Ben, bu tercihi doğru buluyorum.

Nitekim THY bünyesinde görev yapan yüzlerce yabancı pilot, kurum kültürüne de ciddi katkı sağladı. Kokpitin küresel rekabete açılması, alternatiflerin çoğalması ve kalite artışı demektir.

Bugün THY bünyesinde çok nitelikli Hollandalı, İtalyan, Kanadalı, Avusturyalı, Alman ve daha başka onlarca ülkeden pilot görev yapıyor.

Hollanda Kraliyet Hava Yolları KLM’de görece olarak erken sayılabilecek yaşta emekli olanlar THY’nin Boeing 777 filosunda çok başarılı performans ortaya koyuyor.

Yabancı pilotların genel olarak Türk meslektaşlarıyla uyumu ve koordinasyonu da çok iyi.



Bunları neden mi yazdım?

Bir süredir THY’nin yabancı pilot istihdamının çeşitli çevrelerde eleştirildiğini görüyorum.

Pilot ihtiyacının çoğunlukla Türkiye’den karşılanması elbette arzu edilebilecek bir şey; ancak düğmeye basınca pilot yetişmiyor. THY gibi bir şirkette uçağın kokpitine girebilecek niteliğe ulaşmak zaman ve emek gerektiriyor.

“İlla Türk olsun” diye yetersiz kişilere yüzlerce insanın canını ve şirketin kaderini emanet edemezsiniz.

Havacılık dünyada gerçek anlamda küreselleşmiş belki de tek sektör. Her milletten profesyoneller aynı ortamlarda çalışıyor.

Geçen gün Sözcü Gazetesi’nde THY’nin Yunan pilot çalıştırması özellikle eleştirildi. Bu görüşe katılmam mümkün değil. THY’nin Yunan pilotları oldukça deneyimli ve başarılı kaptanlar arasından seçiliyor. Çoğu daha önce Yunan milli havayolu Olympic’te uçmuş isimler.

Gazete, bu pilotların Türkiye’nin doğu ve güneydoğusundaki illere de uçuyor olmasının güvenlik zafiyeti yaratabileceğini ileri sürmüş!

Bu pilotların Yunan gizli servisiyle ilişkili olabileceği iması bence çok ağır bir komplo teorisinden başka bir şey değil. Böyle düşünürsek siyasi sorun yaşadığımız her ülkenin pilotuna kuşkuyla mı bakacağız? Mesela Alman pilotlar da BND adına Diyarbakır ve Gaziantep gibi yerlerde casusluk mu yapıyor diyeceğiz?



Yabancı pilotların gelirleri TL’nin hızlı değer kaybetmesinden ötürü sürekli düşüyor; ayrıca rakip havayolları sık sık gelip Türkiye’de pilot avına çıkıyor. Böyle bir ortamda bu konularda gerçek bilgiye sahip olmadan yapılan haberler ve çıkarılan dedikodular Türk havacılık sektörüne zarardan başka bir sonuç vermez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder