Hakan Çelik Seçmen kararını neye göre verecek?
HABERİ PAYLAŞ

Seçmen kararını neye göre verecek?

Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün “Türkiye Barometresi” sonuçları elime geçti. Ipsos’un düzenli yaptığı bu araştırmalar, ülkedeki genel trendleri görmek ve olup bitenlerin vatandaşlar tarafından nasıl algılandığını anlamak bakımından yararlı.

[[HAFTAYA]]

13 ilde, 18-70 yaş aralığında 1324 kişi ile yüz yüze görüşme tekniğiyle yapılan son çalışma, halkın Türkiye’de en büyük sorun olarak ekonomiyi gördüğünü ortaya çıkarıyor. Verilen yanıtlar ve oranları şöyle: Ekonomi yüzde 22, işsizlik yüzde 21, geçim sıkıntısı yüzde 10, terör yüzde 8, Suriyeli sığınmacılar yüzde 7, demokrasi yüzde 6, eğitim yüzde 5, Kürt meselesi ve çözüm süreci yüzde 3, emekliler yüzde 2, vergi yüzde 2, yolsuzluklar yüzde 1, IŞİD yüzde 1, düşünce ve ifade özgürlüğü yüzde 1, kadına yönelik ayrımcılık-şiddet yüzde 1... Sonuçlar çarpıcı! Bir kez daha görüyoruz ki, ortalama vatandaşın gündemi ile aydınlarınki hayli farklı. Sokaktaki vatandaş önce cebini, bütçesini, ailesinin ekonomik olarak geleceğini düşünüyor. Ekonomi, işsizlik, geçim sıkıntısı olarak sıralanan üç madde birbiriyle çok yakından ilişkili. Bunların toplam oranı yüzde 55 civarında etki ediyor. Yani iki seçmenden biri için olmazsa olmaz denilebilecek parametre, ekonomi politikaları üzerinden gelişiyor. Zira partilerin bu seçimlerde ekonomiyle ilgili vaatlerini art arda sıralamaları bu durumla ilgili. Seçim sürecinde partilerin riskleri hakkında sorulan sorularda ise CHP için; Türkiye’yi yönetemez güvensizliği, değişmeyen oy seviyesi ile iktidar olamaz algısı, HDP’ye kayabilecek oylar risk faktörleri olarak sıralanmış. AK Parti için ise; zorlayıcı gelişmeler, ekonomik hareketsizlik, değişim yönetimi ve buna bağlı liderin kim olacağı karışıklığı, barış sürecindeki milliyetçi kaymalar olarak görünüyor. MHP’de; yönetebilirlik imajı, konsolide olmuş oy tabanı ve kapsayıcı olmayan ideoloji algısı öne çıkmış. Son olarak HDP’de; Kürt milliyetçiliği, bölücülük algısı ve Kürtlerle sınırlı oy potansiyeli ciddi sorunlar olarak tespit edilmiş. Partilerin bu algıları değiştirmek için önümüzdeki haftaları nasıl değerlendireceğini göreceğiz.

Haberin Devamı

“Yılın Gazetecisi” ödülü

Haberin Devamı

“Marka Kent Afyon Altın Haşhaş” ödüllerinin altıncısı geçtiğimiz günlerde düzenlendi. Tertip komitesi bana “En İyi Gazeteci” ödülünü verdi. Ödül verilenler listesinin başında Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ var. Afyon Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, CNN Türk spikeri Burak Törün, yazar Nazan Şara Şatana, oyuncu Nuri Alço ödül alan isimler arasında. Afyonlu iş dünyası temsilcilerine, Genç Atılımcılar Derneği’ne, özellikle İlyas Kaan Taytak’a çok teşekkür ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder