Hakan Çelik Siber savaşa hazırlanıyoruz
HABERİ PAYLAŞ

Siber savaşa hazırlanıyoruz

Haberin Devamı

Türkiye silah endüstrisinde dünyanın en dikkat çekici ülkelerinden biri durumunda. Gelecek hafta büyük üretici ve müşterilerin gözü üzerimizde olacak. 5-8 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Güney Avrupa ve Ortadoğu’nun silah zirvesi niteliğinde. Bu önemli buluşma öncesinde Türkiye’nin milyar dolarlık projelerinden sorumlu olan Savunma Sanayi Müsteşarı (SSM) Prof. Dr. İsmail Demir’le konuştum. Prof. Demir sektörün en saygın isimlerinden. Uzun yıllar Türk Hava Yolları uçaklarının bakım ve onarımlarını yapan THY Teknik’in Genel Müdürü olarak görev yapıyordu.

2015 dev projeler açısından kritik bir yıl. En önemli gelişme füze savunma sistemiyle ilgili. Kısa süre önce Türkiye’nin Çin sistemini tercih ettiği konusunda haberler yayılmıştı.

[[HAFTAYA]]

Prof. Dr. İsmail Demir haberlerin asılsız olduğunu söyledi. Alınmış bir karar yok ayrıca Çin ile yürütülen görüşmelerin istenen doğrultuda ilerlememesi nedeniyle Ankara başka bir kararla yola devam edebilir.

Prof. Demir çok haklı olarak “Tarihimizin en pahalı ve önemli işlerinden birine giriştik. Bu süreçte en iyi teknolojinin en uygun şartlarda ülkemize kazandırılmasını ve kapasitemizin geliştirilmesini istiyoruz. Şartlarımıza uygun olmayan bir imzayı asla atmayız” diyor.

Müsteşarın dile getirdiği önemli bir konu da Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu yeni tehditler. Siber savaşla mücadele birinci öncelik olarak görülüyor. Nitekim Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da dün elektrik hatlarına yönelik bu tip saldırı ihtimallerini gözönünde tuttuklarını ifade etti.

* * *

Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı bir kurum olan Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) füze, saldırı helikopteri, savaş uçakları, denizaltılar, korvetler gibi dev sistemlerin yenilenmesi ve satın alınmasından da sorumlu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanı sıra ASELSAN, TAI ve Tübitak gibi kurumlarla çok yakın çalışan SSM Türkiye’nin yüksek teknoloji ile kendi sistemlerini üretmesini sağlamaya çalışıyor.

Prof. Demir’in hedefi araştırma geliştirme faaliyetlerine önem verip üniversiteler, teknoloji şirketleri ve kamu arasında güçlü bağlar kurup Türkiye’yi üretim liginde birinci sıraya yükseltmek.

Türkiye’nin en iddialı olduğu alanların başında insansız hava araçları geliyor. Üretim ve ihracat kapasitesinde yakında önemli bir seviyeye ulaşmış olacağız.

Halen savunma sanayii projelerinde yerlilik oranımız yüzde 50- 60’larda. Bu sene Altay tanklarının seri üretimine başlanacak. Savunma ürünleri ihracatında Türkiye’nin 2023 hedefi 25 milyar dolar. Şu anda sadece 1.8 milyar dolarlık mal satabiliyoruz.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen küçük ve orta boy yolcu uçağı projesi için de ilk adımlar atılıyor. Prof. Dr. Demir Türkiye’nin bu kategorideki uçağının 2020’den önce hazır olacağının müjdesini verdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder