Hakan Çelik Siyasi tecrübe ve yenilik dengesi
HABERİ PAYLAŞ

Siyasi tecrübe ve yenilik dengesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği yeni bakanları üç kriterle tarif etmek gerekirse “uyum”, “denge” ve “performans” derim. Bununla birlikte daha çok öne çıkan unsur ise “değişim ve yenilenme” oldu. Erdoğan, partide siyasi etkisi yüksek isimlerle alanlarında başarılı profesyonelleri ilk kez yeni kabinede bir araya getirdi.

Kendi sektörlerinde çok başarılı işlere imza atan Mehmet Ersoy’un Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Medipol Hastaneleri’ni kuran Dr. Fahrettin Koca’nın da Sağlık Bakanlığı’na getirilmesi bu çabanın göstergesi.

Haberin Devamı

Erdoğan, bir yardımcı belirledi ancak gelecekte bu sayı artabilir. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, devlet mekanizmalarını çok iyi bilen, çalışkan ve saygın bir isim. Önceki dönemde Başbakan Binali Yıldırım kritik bir dizi konuyu Oktay’a emanet etmişti. Suriyelilerin entegrasyonu ve evlerine dönüşleriyle ilgili hazırlıkların yapılması bu konular arasında. Fuat Oktay, Başbakanlık Müsteşarlığı’ndan önce AFAD ve THY’de de önemli işlere imza atmıştı.

CNN Türk’teki televizyon programlarımda ve POSTA’daki yazılarımda Dışişleri, İçişleri, Adalet bakanlarının yerlerini koruyacağını söylemiştim.

Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı’nda Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri’nde Süleyman Soylu, Adalet Bakanlığı’nda da Abdülhamit Gül’ü tutarak kritik bakanlıklarda siyasi deneyime verdiği önemi gösterdi. AKPM Başkanlığı yıllarından bu yana yakından izlediğim Çavuşoğlu, kabinenin en çalışkanlarından. Uluslararası konulara hâkimiyetinin yanı sıra ABD ve Ortadoğu gibi çetin müzakere gerektiren konularda ustalığını gösterdi.

Siyasi tecrübe ve yenilik dengesi

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Erdoğan’ın uzun süredir yanında ve güvendiği isimlerden. Parti felsefesini biliyor, teşkilatları tanıyor.

Çalışkanlığıyla öne çıkan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu etkili bir siyasetçi. Güvenlik alanında yeni bir vizyon getirdi, diğer devlet kurumlarıyla etkin işbirliği mekanizması kurdu ve terörle mücadelede ciddi rol alınmasını sağladı.

Ekonomi yönetimine kimin getirileceği bu dönemin en merak edilen konusuydu. Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak günümüz siyasetinin tartışmasız en güçlü isimlerinden.

Haberin Devamı

Enerji Bakanlığı’nda dış politikadan ekonomi ve yatırımlara kadar bir dizi önemli projeye liderlik etti ve “millî enerji” hedefi doğrultusunda ciddi adımlar attı. Erdoğan ile yakın görüşleri paylaşması ekonominin yönü konusundaki kafa karışıklıklarını ortadan kaldırabilir. Türkiye’yi 2 trilyon dolarlık ekonomiler kulübüne sokmak, büyümeyi sağlarken cari açık ve enflasyonla mücadelede başarı elde etmek Albayrak’ın hedefleri arasında olacak.

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ın Milli Savunma Bakanı olabileceği son bir iki gündür konuşuluyordu; ancak yine de bu kabinenin en sürpriz kararlarından biri olarak değerlendirilebilir. Erdoğan, bu adımıyla Akar’a duyduğu güveni ve onun birikimlerinden bakan olarak da yararlanmak istediğini göstermiş oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, konularına hâkim isimler. Tarım ve Orman Bakanı olan Bekir Pakdemirli de Turkcell ve Albaraka gibi şirketlerdeki çalışmalarıyla dikkat çekti.

Haberin Devamı

Çok sık sistem değiştirilen ve bir türlü istenen hedeflere ulaşılamayan Milli Eğitim’e Prof. Dr. Ziya Selçuk gibi konusunu iyi bilen bir uzmanın getirilmiş olması beni umutlandırdı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Mustafa Varank, tanıdığım en çalışkan isimlerden. Uzun yıllar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağ kollarından biriydi. Amerika’nın tanınmış üniversitelerinde hoca olarak görev yapan Varank, bu birikimini yeni görevine taşıyacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un şehirleşme ve konut üretimi konusunda önemli tecrübesi var.

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan alanlarındaki çalışmalarıyla Erdoğan’ın dikkatini çeken iki isim.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu yurt çapında spor tesislerinin yaygınlaşmasına büyük katkı sağladı. Milyonlarca gencin sporla buluşması çok kritik bir konu. Projeci yönünü bu görevde daha da etkin şekilde sürdürebilir.

Önceki kabinenin bakanları Faruk Özlü, Ömer Çelik, Mehmet Şimşek, Nihat Zeybekci, Naci Ağbal, 24 Haziran’da milletvekili adayı olmamıştı. Bu isimlere yeni kabinede yer vermeyen Erdoğan, kurullar veya parti yönetimi için buradan isim seçebilir.

Çok deneyimli bir siyasetçi olan Bekir Bozdağ’ın bu dönem de yüksek profilli pozisyonlardan birine getirilebileceğini düşünmüştüm. Herhangi bir görevlendirme yapılmaması sürpriz oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder