Hakan Çelik Tabular yıkılırken...
HABERİ PAYLAŞ

Tabular yıkılırken...

Şalom, ülkemizin köklü haftalık gazetelerinden. Aktüel haber ve yazı dizilerinin yanında Türkiye’deki Musevi Cemaati’nin sesi olmak gibi de bir özelliği var. Gazete Türkçe yayımlanıyor, bir sayfası ise ülkemize İspanya’dan göç eden Musevilerin kullandığı Ladino dilinde çıkıyor. Cemaat’in kanaat önderleri, akademisyenler ve gazeteciler Şalom’da yazıyor. Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas. Şalom, 30 Aralık tarihli baskısında 2015’i “tabuların yıkıldığı yıl” olarak tarif etti. Bu önemli tespiti şu gelişmelerden yola çıkarak yapmışlar:

Haberin Devamı

1- Yahudi soykırımı Holokost’un ilk kez Ankara’da anılması.

2- Büyük Edirne Sinagoğu’nun restore edilerek açılması.

3- Struma faciası kurbanlarına ilk resmi tören. Bu törene dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik katılmıştı.

4- Musevilerin “Işık Bayramı Hanuka”nın Ortaköy Meydanı’nda ilk kez halka açık kutlanması.

5- Yahudi toplama kampı Auschwitz’in 70. yıldönümü anma törenlerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılması. Bunlar Türkiye’nin kendi içindeki farklı inanç grupları ile kucaklaşması adına benim de çok takdir ettiğim etkinliklerdi.

Büyük Sinagog’un resmi açılışında Edirne’deydim. Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı töreni Türkiye Hahambaşılığı Müşaviri Yaşar Bildirici ile birlikte izlemiştik. İvo Molinas’ın fikir babası olduğu Ortaköy’deki Hanuka kutlamasına gidemedim. Fakat devletin de destek verdiği bu girişimin Musevi vatandaşları nasıl heyecanlandırdığını iyi biliyorum. Molinas’ın “Hanuka’yı bir meydanda kutlama” düşüncesinin hayata geçirilmesinde Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh’in de önemli katkısı oldu.

Ayrı bir süreçte de Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için adımlar atılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in bu süreçteki olumlu açıklamaları çok önemli. Bu gelişmelerin Türkiye’deki Museviler için de anlamı var. İsrail vatandaşı olmamalarına rağmen İsrail ile bağlantılı gösterilmekten rahatsızlık duyan Türkiye Musevileri, umarım, gerginliklerin odağında yer almaktan kurtulabilirler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder