Hakan Çelik Türkiye artık kitap okuyor
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye artık kitap okuyor

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı, Türkiye’de kültürsanattan eğitim-bilime uzanan geniş yelpazede sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor. Projelerin bazısı bizzat Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün himayesinde sürdürülüyor. Bunlar arasında “Eğitim Her Engeli Aşar”, “81 İlden 81 Yıldız”, “Emekliyiz Gönüllüyüz”, “Diyabeti Durduralım” kampanyaları da var.

Hayrünnisa Gül’ün girişimiyle 5 yıl önce “Konuşan Kitap Şenliği” başlatılmıştı. Proje, yıllar içinde, 7 farklı bölgedeki 7 şehirde onbinlerce kişiye ulaştı. Konuşan Kitap Şenliği toplumda okuma bilincini geliştirmeyi, özellikle gençlere okuma alışkanlığı kazandırmayı hedefliyor. Sanat, spor ve düşünce dünyasının tanınmış simaları ve toplumda rol model olan kişiler, bir şenlik havasında vatandaşlarla bir araya gelip kitap okuyor. Şenlik havasında geçen etkinlikler bugüne kadar İstanbul, Kayseri, İzmir, Erzurum, Malatya, Ordu ve Şanlıurfa’da tekrarlandı.

[[HAFTAYA]]

Mersin’de dün düzenlenen turun son ayağına katıldım. Bundan 20 yıl kadar önce Türkiye, dünyada en az kitap okunan ülkeler arasındaydı. Son 10 yılda bu durum değişmeye başladı. Kitap satışları ciddi olarak arttı, yayıncılık sektörü gelişti. Kitap fuarlarının önünde kuyruklar oluşuyor. Fakat hâlâ gelişmiş dünya ile ciddi bir fark var. Avrupa’da ortalama 20 kitap okunurken Türkiye’de bu sayı 7. Nüfusumuzun yüzde 32’si hiç kitap okumuyor! Kitap şenliği, sorgulayan ve açık bir toplum inşa etme yolunda önemli bir katkı sağlıyor.

Okumayan insanların oluşturduğu bir toplumdan, üretmesi ve sorgulaması beklenemez. Gül’ün farklı kesimlerden kadınlara ulaşması da çok önemli. Zira kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve eğitim imkânlarından mahrum kalması Türkiye’nin ağır sorunu. Kur’an’ın ilk emri “Oku”dur. Gelişmek için okumaya ve okutmaya yönelik ciddi sorumluluğumuz var. Yol gösterici ve ilham verici bir kampanyaya destek verdiği için Hayrünnisa Gül’ü kutluyorum.

* * *

Muş doğumlu Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son seçimde Mersin’den milletvekili olarak TBMM’ye girdi ve şehrin sorunlarıyla yakından ilgilenmeye başladı. Hayrünnisa Gül’ün davetinde Çağlayan’ın eşi Songül Çağlayan da vardı. Mersin’den vekil seçilen etkin siyasetçiler arasında CHP’den İsa Gök ve HDP’den Ertuğrul Kürkçü bulunuyor.

Türk basınının duayen kalemlerinden Yavuz Donat da bir Mersinli olarak dünkü etkinlikteydi. Karikatürist Erdil Yaşaroğlu ise harika bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’nin 2023 hedeflerinde çok önemli bir ticaret merkezi olan Mersin, kısa süre önce Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yaptı. Bu büyük spor etkinliği sayesinde şehir çok güzel spor tesislerine kavuşmuş. Önemli bir turizm merkezi olan Mersin, Hıristiyanlık tarihi açısından da bir hac ve göç noktası niteliğinde. Şehir mezarlığında farklı inançlardakiler kucak kucağa yatıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder