Hakan Çelik Uçuş emniyeti
HABERİ PAYLAŞ

Uçuş emniyeti

Haberin Devamı

Neredeyse iki-üç günde bir uçuş yapan, havacılığı ve uçakları çok seven bir insanım. Bugüne kadar havada yüzbinlerce kilometre yol kat ettim. Dünyanın 130 ülkesine uçtum.

Meydan güvenliğinden uçuş emniyetine kadar birçok konuyu hassasiyetle izliyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da öncülük etmesiyle Türkiye bugün dünyada en hızlı büyüyen ülkelerin başında geliyor.

Yolcu ve uçak sayısı artarken uçuş emniyeti en kritik konu. İşte bu nedenle büyüme sağlıklı gerçekleşmeli. Pilotların ve ekiplerin çalışma saatlerinden bakım ve onarımın kalitesine kadar her detay kritik önemde.



Türkiye’deki havayolu kuruluşlarının havacılığın temel emniyet şartlarına uyduklarına dair bir şüphem yok. Uzun yıllar Türk şirketleri milyonlarca yolcuyu sorunsuz taşıdı.

Havacılıkta meydana gelen her aksaklık önlem almayı gerektirir. Hele bir kaza söz konusu olduğunda uçak üretiminden pilot eğitimine, havalimanlarının yapısından havacılık kurallarına kadar bir dizi konu masaya yatırılır.

Trabzon’da Pegasus Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipindeki uçağın pistten çıkmasıyla meydana gelen ciddi kaza titizlikle ele alınıyor:

Pilotların hatası mı vardı? Pist şartları mı bu kazaya davetiye çıkardı? Uçakta teknik bir aksaklık mı oldu?

Uçağın pist dışından kayıp denize doğru sürüklendiği düşünülecek olursa gerçekten bir mucize yaşandığını ifade edebilirim.

Olayın neden ve nasıl olduğuna dair Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ayrıntılı bir rapor hazırlayacak.

Bu kazada en büyük tesellimiz hiçbir vatandaşımızın hayatını kaybetmemesi.

CNN Türk’teki Hafta Sonu programıma geçen eylül ayında Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane’yi konuk almıştım; kabin görevlilerinin eğitimine büyük önem verdiklerini anlatmıştı, uçuş emniyetinin de birinci öncelikleri olduğunu söylemişti. Havacılıkta “Just Culture” adı verilen her hatanın üzerine kararlılıkla gidilmesini öngören önlemleri eksiksiz uyguladıklarını ifade etmişti.

Pegasus kurulduğu günden bu yana milyonlarca Türk ve yabancı yolcuyu emniyetle taşımış bir havayolu kuruluşu. 40 ülkede 102 noktaya uçan Pegasus’un filosunda yaş ortalaması 5.5 olan 82 uçak bulunuyor…

Umarım havacılığımız böyle kazalar yaşamaz ve milyonlarca yolcu emniyetli şekilde seyahat etmeye devam eder.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder