Hamit Turhan Derbin varsa derdin yok!
HABERİ PAYLAŞ

Derbin varsa derdin yok!

Bilmem ne ülkesinin diktatörü halkını 40 yılboyunca 3F (F’lerden biri malumunuz futbol) ile yönetmiş gibi klişelerden bahsetmeyeceğim. Futbolun sadece bir oyun olduğu naifliği de değil konumuz. Dile getirmek istediğim, futbolun ülkemizde sosyolojik bir travma boyutuna ulaşarak toplumu delirtmenin eşiğine getirmesidir.

Bir haftadır derbiyle yatıyoruz, derbiyle kalkıyoruz. Muhtemeldir ‘derbimania’ bir hafta daha sürecek. Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinin dünyanın üçüncü büyük derbisi olduğu illüzyonuna kendimizi o kadar kaptırdık ki; ne ülkenin iç savaşın eşiğine gelmesi, ne milyonlarca işçi, memur, emeklinin yoksulluk ve açlık sınırında yaşaması, ne işsizlik oranının cumhuriyet tarihimizin en yüksek oranına ulaşması, ne ‘Anadolu Kaplanları’ diye adlandırdığımız sanayi kuruluşlarımızın birer birer kapısına kilit vurması, ne üç kuruşa en yakınlarını bile katleden umutsuz, başıbozuk, gözü dönmüş bir güruhun sokaklarda serseri mayın gibi dolaşması, ne de kapımıza dayanan salgın hastalık umurumuzda değil.

Haberin Devamı

Bütün bunların umurumuzda olmaması bir yana, Fenerbahçe-Galatasaray üzerinden yeni kamplaşmalar, yeni düşmanlıklar pompalıyoruz toplumun ana arterlerine. Derbinin toplum üzerindeki etkisini öylesine akıl almaz boyutlara çıkardık ki, yeni nesilin gözü Fenerbahçe ve Galatasaray’dan başka bir şey görmez oldu.

Okumayan, bilmeyen, anlamayan, ilgilenmeyen, duyarsız, cahil bir jenerasyonu kendi ellerimizle inşa ettik. Hayatlarının tek aidiyeti ve amacı takım taraftarlığı olan bir kayıp kuşak ülkenin geleceğini teslim almak üzere aportta bekliyor. Sadece İstanbul’da değil, Anadolu kentlerinde de kendi kırmızı çizgilerini çizen ve karşı karşıya geldiklerinde birbirlerinin gırtlağına basmaktan hiç imtina etmeyen bir kitleyle karşı karşıyayız.

Tablo flu. Ortalık toz duman. Göz gözü görmüyor. Avunsak ya da afyonlansak belki anlaşılabilir bir tarafı olacak. Ama öyle de değil. Bu başka bir şey. Bir anafor. Kendimizi kaptırmış gidiyoruz. Oysa derbi dediğin ne ki? İşte buyrun: Toplam maç: 361, Galibiyet: 137, Beraberlik: 111, Mağlubiyet : 113, Attığı gol: 505, Yediği gol: 454 (Tablo Fenerbahçe’ye göre hazırlanmıştır). Gördünüz. Sadece istatistik. Hepsi bu!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder